Putovanja

Ako ste ljubitelj čokolade, sljedeće destinacije obavezno stavite na travel-listu

Bečka Sacher torta, torinski bicerin, pariške čoko-delicije… Koje su stanice obavezne na putovanju svakog čokoljupca?

Ako ste ljubitelj čokolade, sljedeće destinacije obavezno stavite na travel-listu


Mnogo je razloga zašto volimo čokoladu, pogotovo kad nam se prišulja želja za slatkim. Pokazalo se kako redovito konzumiranje čokolade može potaknuti zdravlje mozga, pamćenje i imunitet te poboljšati raspoloženje. Ipak, prednost dajte tamnoj čokoladi koja predstavlja značajan izvor flavonoida, biljnih spojeva koji pokazuju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. A na sljedećim destinacijama možete uživati u svoj raskoši i bogatstvu ove poslastice, i jednim potezom zadovoljiti svoju glad za putovanjima i čokoladom.

Beč za originalnu
sachericu


Torta od čokolade, tanko prevučena pekmezom od marelice, a zatim prekrivena tamnom čokoladnom glazurom, Sachertorte je dobila ime po svom izumitelju, Franzu Sacheru. On je 1832. godine osmislio ovaj desert kako bi impresionirao svog poslodavca, Klemensa Wenzela, princa Metternicha, i time se zauvijek upisao u gastronomsku povijest. Godine 1876. njegov je sin Eduard otvorio Hotel Sacher, i upravo tamo možete kušati poznatu slasticu.


Graz za posjet tvornici čokolade

Mjesto gdje možete saznati priču o kakau i čokoladi, ali i ono još bolje, degustirati svaku vrstu čokolade koja se proizvodi u Tvornici čokolade Zotter. Čokoladne fontane, čoko-bar, vruća čokolada ili bombonijere složena prema vašim željama dovoljan su razlog za izlet do okolice Graza i posjet ovom čokoladnom carstvu.

Torino za bicerin con biscotti

Čokolada je duboko ukorijenjena u bogatoj povijesti Torina, otkad je u 17. stoljeću grad osmislio vlastitu inačicu čokoladnog napitka. Poznat kao bicerin, ovaj napitak kojem je teško odoljeti kombinira espresso, čokoladu i punomasno mlijeko - a recept je ostao isti kao i prije 300 godina. Doživite okus povijesti grada iz prve ruke tako što ćete uhvatiti mjesto u jednom od lokalnih kafića te uživati u bicerinu uz keksiće biscotti.


Pariz za okus francuske čokolade

Pariz, poznat kao it-grad za gastro fantazije i slastice, usavršio je čokoladni zanat do razine umjetnosti. Najbolje mjesto za isprobavanje francuske čokolade je La Maison du Chocolat - od makarona do bogatih pralina, sigurno ćete pronaći slatku deliciju i za sebe. Kombinirajući klasične i inovativne tehnike, nije čudo da se ovdje proizvode neke od najboljih čokolada na svijetu.

Madrid za kasni churro

Madridske chocolaterías (također poznate i kao churrerías) pravo su mjesto za degustirati churro, dugačak štapić od prženog tijesta, uronjen u gustu čokoladnu kremu. Štoviše, to ćete moći učiniti i kad vas uhvati najljuća želja za slatkim jer je većina churrerías otvorena i u sitnim satima -  tako poznata Chocolatería San Ginés, otvorena još 1894. godine, radi 0-24.


Meksiko za vruću čokoladu

Za kraj, posjetite kontinent s kojeg čokolada i potječe - sama riječ čokolada dolazi od majanske riječi  xocoatl – i okusite vruću čokoladu u stilu Maya: gustu, pjenastu, gorko-slatku i začinjenu čilijem. Španjolski konkvistadori ublažili su gorak okus napitka šećerom, cimetom, bademima i mlijekom. Predlažemo da je iskušate na oba načina.

A odsjesti u hotelu od čokolade?

Ako vam je plan jesti, disati i spavati čokoladu, gdje bolje odsjesti nego u hotelu s čokoladnom temom? The Chocolate Boutique Hotel nalazi se u engleskom gradiću Bournemouth, a čokoladna fontana u sobi, degustacije i radionice izrade čokolade izmamit će svakom gostu osmijeh na lice.
 

Pročitaj i ovo:

Novozelandski gradić Kaikoura novo je it mjesto za posjet u 2019. godini
Okusi Libanona – tamo gdje je hrana sinonim za druženje
Zamijeni zimu za ljeto: 7 destinacija za upijanje sunca usred zime

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.