Putovanja

Aurora Weiss: Zašto volim živjeti u Nizozemskoj?

Od dizajna, poznatih kanala i veganskih restorana, insajderski vodič po Amsterdamu otkriva skrivene bisere grada

Aurora Weiss: Zašto volim živjeti u Nizozemskoj?
 





Novinarka i stručnjakinja za medije i komunikacije, Aurora Weiss koja je većinu života provela na bečko-zagrebačkoj adresi, nakon burne plovidbe svijetom odučila je baciti sidro u Nizozemskoj. A gdje ako ne u slavnoj amsterdamskoj luci?

Kako je to bilo i s kakvim se sve nedaćama susretala, moći ćete saznati u nadolazećem intervjuu u kojem ćemo provjeriti cvjeta li zaista cvijeće u inozemstvu, a do tada je izdvojila 10 stvari zbog kojih voli Nizozemsku.

Kanali pod broj 1

Kanali izgledaju divno, pogotovo u proljeće kada sve procvjeta i njihovi stanovnici ukrase ulaze u kuće s cvijećem. Inače, posjedovati komad zelene površine unutar i oko kuća iz 17. stoljeća pravi je luksuz. Amsterdamski kanalni remen prepoznat je na listi svjetske baštine te je zaštićen i prezerviran od strane UNESCO-a. Naravno, moj omiljeni je Herengracht (Gentlemanov kanal).



Ah, taj nizozemski dizajn


Nizozemski dizajn je nešto što će vas izuti iz cipela. Oni se jednostavno usude! Potpuno drsko I samouvjereno uz pitanje: A zašto ne? Bilo da je riječ o umjetnosti, arhitekturi, modi ili izradi namještaja, reputacija je postojana uz imena poput Moooi, Piet Boon, Droog, Scotch and Soda, Viktor and Rolf itd.



Novo lice starih interijera


Moja najveća strast je zaviriti unutar fasada kuća starijih od 400 godina koje se nalaze na pojasu kanala. Turizam koji je doživio veliki procvat motivirao je otvaranje divnih butik hotela i Airbnb-ova poput De Heren suite 253 s interijerima koji oduzimaju dah. Primjera ima još, od stare nacionalne knjižnice koja je uz pomoć Marcela Wandersa pretvorena u Andaz, gradonačelnikovog doma iz 17. stoljeća koji je transformiran u Hoxton hotel, banke koja je danas glamurozna The Dutchess te nekadašnjeg ureda za trgovinu koji je danas klub SOHO house s prekrasnim pogledom i bazenom na vrhu.



Hrana i veganski
boom


Nedavno sam upoznala djevojku koja se odselila natrag u Italiju jer joj hrana nije odgovarala. Meni je osobno hrana odlična i miks kuhinja iz cijelog svijeta vas u najmanju ruku iznenadi nekim začinom kojemu se niste nadali. Ako vam se prehrana temelji na biljkama, vašoj sreći neće biti kraja. U gradu vlada apsolutni veganski ‘’boom”, uz kreativne koncepte poput Dutch Weed burgera koji se bazira na algama te najboljeg vegan sira na svijetu koji se može pojesti unutar veganskog restorana Mr and Mrs Watson.

Vodeći svjetski koncept The Avocado Show, koji je i proslavio tu voćku, zagolicat će vaša osjetila svojom kreativnošću na čak tri lokacije. Za nešto istančanije gastroljupce, restoran Bluespoon nudi umjetnost kao hranu uz otvorenu kuhinju, dok će vas Taiko zavesti svojom modernom azijskom kuhinjom.



Kreativnost na n-tu


Spajanje dvije nespojive polarnosti kako bi se stvorilo nešto sasvim novo stoji kao istoznačnica za amsterdamski duh. Nizozemska nacija je kreativnost i službeno uključila u svoj identitet, što pokazuje 200.000 ljudi zaposlenih u tom sektoru samo na području Amsterdama. Unutar grada je smješteno 300 internacionalnih kreativnih kompanija, a treća po redu je gaming industrija. Ako želite znati što će biti aktualno u nekoliko nadolazećih godina, svakako se javite Christine Boland koja stoji iza projekta Trends and Mindsets.



Life & Work


Nizozemci su kao i Skandinavci poznati po balansu kada je u pitanju posao. Ono što se događa u dosta gradova, pa tako i u Amsterdamu, je da su se radni prostori preselili u javne. Lobiji hotela, kafići i klubovi otvorili su vrata za individualce kojima ured nije opcija. Prostori su jako praktični jer možete održati sastanak, ali i pojesti ručak dok tipkate mailove ili prisustvujete e-konferenciji. Meni je osobno najdraži Hoxton, iako se unaprijed radujem ljetnim mjesecima i pisanju pored bazena u klubu SOHO.



Cosy, cosy


Ugodno i udobno je riječ kojom se jednako atmosferično opisuju kontakti kao i osjećaj u prostoru. To su stvari koje dolaze ispred glamura i nepraktičnosti kada je u pitanju odjeća koja se nosi, posebno dok biciklirate. Isto vrijedi i za šminku te osjećaj koji daje prostor. Bitno je da se osjećate kao da ste sebe i svoj dom omotali onim finim prirodnim tkaninama, poput onih koje donosi brend Dutch Home Fabrics te se ušuškali ispod dekice.



Sva lica prijevoza


Vožnja brodom uz košaru za piknik otvara jednu novu perspektivu pogleda na grad. Na isti način se možete provozati brodom na posao ili pak koristiti bicikl. Pedalirati se brzo naviknete u svim vremenskim uvjetima, a prednost je u tome što je grad upravo idealne veličine. Birajući bicikl kao prijevozno sredstvo ne samo da štedite na financijskim resursima, nego podižete ekološku svijest, pridonosite brizi o vlastitom zdravlju te ste u punoj kontroli nad vlastitim vremenom kada je u pitanju dolazak na sastanak ili posao.



Održivo poslovanje – pun pogodak


Ron Simpson je suvlasnik tvrtke The Avocado Show, lanca koji poslužuje jela samo od avokada iz održivih izvora, a osobno je proučio svaki detalj od farme do dolaska voća u dućan. Avokado ne potječe s farmi zbog kojih su krčene sume, nije iz kartela, i uzgajan je na održivim obiteljskim farmama, što su samo neki od detalja o kojima su vodili računa. Sharp Sharp Food, najukusniji zdravi kolači u državi i šire, također slijede koncept održivog poslovanja.

Jedna od najdražih modnih poslastica kada sam nakon pet godina odlučila napokon odjenuti traperice bio je brend MUD Jeans koji podupire cirkularno poslovanje. Traperice su izrađene od recikliranog konca, mogu se kupiti na leasing, a nakon što ih otplatite i vratite, te iste traperice će biti reciklirane u nove.



Šećer na kraju - Dutch Men


Znate one neumjesne poteze kada netko bleji u vas i okreće se za vama? Nekada iritantni potezi od strane muškaraca postali su moja svakodnevica u Nizozemskoj. Da, ja sam jedna od tih koja svakodnevno riskira glavu u suludom biciklističkom prometu okrećući se za nizozemskim momcima. I sve to unatoč statistikama koje ih stavljaju na poražavajuće mjesto kao najgore ljubavnike u Europi.

Pročitaj i ovo:

Proljeće u Amsterdamu grad oblači u najlaskavije ruho
Bejrut: Grad kontrasta i paradoksa


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.