Zdravo i fino

Borovnička - liker od borovnica za koji će se tražiti čašica više

S borovnicama ne možete pogriješiti, a uz dodatak vina, ruma te aromatičnih korica limuna i naranče, dobit ćete hit domaći liker koji nestaje u trenu

Borovnička - liker od borovnica za koji će se tražiti čašica više


Borovnice su bez pogovora voće koje savršeno pristaje u deserte, kolače, voćne salate, smoothieje…, a uz dodatak alkohola, i u domaći voćni liker. Za sve ljubitelje slatkog u kombinaciji s malo alkohola, tu je savršen recept za pripremu domaćeg likera od borovnica, omiljene borovničke.

Borovnice su odličan izvor vitamina C i bioflavonoida, polifenolnih spojeva koji pokazuju antioksidativna i protuupalna svojstva. Među njima je i antocijan, tamni pigment koji borovnicama daje njihovu specifičnu tamnoljubičastu boju. Borovnice su također bogate manganom, kalijem i fosforom, uz visok sadržaj vlakana. U testovima koji mjere antioksidativnu moć voća i povrća borovnice su ocijenjene vrlo visoko – divlje borovnice zauzele su drugo mjesto, a kultivirane četvrto po svom antioksidativnom učinku.

S borovnicama ne možete pogriješiti, a uz dodatak vina, ruma te aromatičnih korica limuna i naranče, dobit ćete borovničku - hit domaći liker koji nastaje i nestaje u trenu. Za razliku od ostalih likera čija priprema zahtijeva barem nekoliko tjedana, ovaj se priprema u samo 24 sata. 

Sastojci

- 500 g borovnica, smrznutih ili svježih (ako pronađete divlje, tim bolje)
- 400 g smeđeg šećera
- dvije butelje terana ili caberneta
- 4 dcl tamnog ruma
- 2 tanko narezane kriške naranče s korom (eko)
- 2 tanko narezane kriške limuna s korom (eko)

Priprema

Borovnice  i šećer ostaviti da stoje barem 6-8 sati, najbolje preko noći. Kad odstoje, dodati vino, kriške limuna i naranče, poklopiti posudu i kuhati dok ne zaključa. Pustiti da kipi na laganoj vatri, 3-5 minuta, poklopljeno. Ugasiti, a zatim dodati rum. Kad se ohladi i puniti u boce, zajedno s borovnicama.
 
U liker je moguće dodati i začine - kardamom, cimet, korijander, lovorov list, klinčić, muškatni oraščić... No, s njima oprezno i u minimalnim količinama jer vole preuzeti okus. I savjet za kraj prije no što kušate svoj liker - jedan dio preostalih borovnica možete spremiti ili zamrznuti – bit će super za neki brzinski kolač!

I, svakako, javite nam kako vam je ispao.

Pročitaj i ovo:

Liker od kupine, maline, borovnice ili drijenka - jedan recept, sto varijacija
Rješenje za osvježenje: Limunada s dodatkom borovnica




 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.