Zdravo i fino

Čokoladna torta bez brašna (od samo šest sastojaka) kolač je koji ćete obožavati

Nula posto brašna, a sto posto čokoladnog zadovoljstva – u ovoj čokoladnoj poslastici mogu uživati i osobe koje izbjegavaju gluten u prehrani

Čokoladna torta bez brašna (od samo šest sastojaka) kolač je koji ćete obožavati



Kako se dobro zasladiti i uživati u mnogima omiljenoj poslastici, čokoladi? Rješenje dolazi u vidu čokoladne torte bez brašna, što je automatski čini i idealnom poslasticom za sve koji se pridržavaju bezglutenskog načina prehrane. 

Birajte tamnu čokoladu s najmanje 70% kakaa jer ćete tako najbolje iskoristiti njezine prednosti. Naime, kakao je prirodno bogat polifenolima koji pokazuju protuupalna i antioksidativna svojstva. Istraživanja su također pokazala vezu između konzumacije tamne čokolade i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, i to u vidu prevencije oboljenja, smanjenja smrtnosti nakon infarkta i smanjenja nakupljanja plaka u koronarnim arterijama.

Tamna čokolada i kakao glavni su sastojci ove grešne čokoladne torte, nastale prema receptu Jamiea Olivera, u kojoj mogu slobodno uživati oboljeli od celijakije i preosjetljivosti na gluten (i svi
ostali).


Sastojci

- 200 g tamne čokolade
- 200 g maslac
- 6 jaja
- 250 g smeđeg šećera
- 70 g kakao praha
- prstohvat soli

Priprema


Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva C. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje.

Na pari otopite čokoladu i maslac, povremeno miješajući, dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Uklonite posudu s vatre i stavite sa strane da se malo ohladi.

U dvije odvojene posude odvojite žumanjke i bjelanjke. Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i izmiksajte. Dodajte prosijani kakao i prstohvat morske soli, a zatim lagano pomiješajte.

U smjesu dodajte otopljenu čokoladu, promiješajte, a zatim lagano umiješajte bjelanjke dok smjesa ne postane glatka.
Prebacite u pripremljeni lim i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 45 minuta do sat vremena, ili dok umetnuta čačkalica ne izađe tek blago vlažna (ne želite ga presušiti).

Pustite da se potpuno ohladi na žičanoj rešetki, a zatim poslužite posipano s kakao prahom, svježim bobicama ili tučenim vrhnjem.

 

Isprobaj i ovo:

Brzinske čoko kuglice od samo četiri sastojka
La dolce vita - tri brza čokoladna deserta u kojima možeš uživati bez grižnje savjesti


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.