Zdravo i fino

Falafel bowl: Sljedeći put u svoju salatu ubacite i kuglice od slanutka

Poznato bliskoistočno jelo falafel udružite sa svježim povrćem i salatom po želji za vege ručak u mediteranskom duhu

Falafel bowl: Sljedeći put u svoju salatu ubacite i kuglice od slanutka



Zaželjeli ste se ručka u mediteranskom duhu? Tada će ova salata s dodatkom falafela zadovoljiti vaš apetit, a na stol donijeti i dašak Bliskog istoka. Mediteranski plan prehrane dokazano promiče zdravlje crijeva, čuva kognitivne funkcije i pridonosi dugovječnosti, a ovaj je ručak savršen način da se okrenete i egzotičnim okusima. Sa sastojcima kao što su slanutak i kumin, svoj ćete obrok obogatiti mineralima poput magnezija, a istovremeno mu pridružiti i protuupalnu komponentu.

Poznato bliskoistočno jelo falafel, pržene vegetarijanske kuglice od slanutka, obično se poslužuje uz humus ili tahini, a odličan je i uz brzinski umak od jogurta. Kad ih pripremite, slobodno se pozabavite i zelenim sastojcima vaše salate te kombinirajte različito povrće po vašem ukusu.

Za falafel

Sastojci

- 400 g slanutka (iz konzerve ili namočenog preko noći)
- 1/4 šalice nasjeckanog peršina
- 1/2 manjeg luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 mala čili papričica
- 1 čajna žličica korijandera
- 1 čajna žličica kumina
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1 i pol žlica brašna
- sol, papar

Priprema

U blender dodajte namočeni, nekuhani slanutak i grubo usitnite.

Dodajte peršin, luk, češnjak, čili papričicu (kojoj ste prethodno uklonili sjemenke), korijander, kumin, sodu bikarbonu, brašno, sol i papar prema ukusu. Usitnite u blenderu dok ne dobijete smjesu koja nije sasvim glatka, nego je lagano zrnata. Prekrijte i pustite da odstoji sat-dva.

Oblikujte loptice, malo manje od loptica za golf, i lagano ih spljoštite. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri i dodajte dovoljno maslinovog ulja da obilno premaže tavu, oko 2 žlice. Da biste provjerili je li ulje dovoljno vruće, poškropite vodom – ako zacvrči, spremno je za prženje.

U tavu dodajte falafel kuglice. Pecite dok donja strana ne postane zlatno smeđa, 3 do 4 minute, a zatim ih preokrenite i pecite još 3 do 4 minute.

Odložite na papirnati ubrus da upije višak masnoće. 



Za salatu


Sastojci
- 1 šalica baby špinata
- 3/4 šalice paprike, narezane na kockice
- 3/4 šalice krastavaca
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica vinskog octa

Priprema

U zdjelu stavite špinat i ostalo povrće, začinite i dobro promiješajte. Na vrh dodajte i falafel.

Uklonite s vatre i dodajte parmezan i svježi bosiljak. Promiješajte i poslužite odmah.

 

Pročitaj i ovo:

Tjestenina s kozicama u umaku od tikvica
Rješenje za osvježenje: Limunada s dodatkom borovnica


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.