Pretraži Zdravlje AZ:


B3 vitamin - dodaci prehrani

Pregled

Vitamin B3 (niacin) je jedan od 8 B vitamina koji tijelu pomažu pretvoriti hranu u energiju. Nužni su za zdravu kožu, kosu, oči i jetru, a pomažu i živčanom sustavu i mozgu.

Vodotopivi su što znači da ih tijelo ne može pohraniti.

Niacin pomaže u sintezi raznih spolnih hormona i hormona  stresa, učinkovit je u poboljšavanju cirkulacije i smanjenju razine kolesterola.

Sav potreban niacin dobivamo prehranom. Iznimno je rijetko i uglavnom uzrokovano alkoholizmom da netko razvije deficit niacina. Simptomi deficita su indigestija, umor, povraćanje i depresija. Teški deficit dovodi do pelagre čiji simptomi su popucala koža koja se ljušti, demencija, proljev, pečenje u ustima i otečeni crveni jezik. Ova stanja liječe velike količine niacina uzete isključivo uz liječnički nadzor jer prevelika količina može biti toksična.

Primjena

Visok kolesterol – niacin se od pedesetih godina prošlog stoljeća koristi za sniženje lošeg (LDL) i povećanje dobrog (HDL) kolesterola i učinkovitiji je od drugih lijekova za regulaciju kolesterola.

Ateroskleroza – pošto regulira kolesterol i trigliceride u krvi, niacin može prevenirati aterosklerozu.

Dijabetes – neki dokazi pokazuju da niacinamid (ne niacin) može odgoditi vrijeme uzimanja inzulina i kratko zaštititi stanice koje proizvode inzulin u dijabetesu tip 1. Kod dijabetesa tip 2, niacin može pomoći balansiranju kolesterola i triglicerida u krvi, ali može i podići razinu šećera pa ga uvijek treba uzimati uz liječnički nadzor.

Osteoartritis – jedno preliminarno istraživanje pokazuje da niacinamid može ublažiti simptome osteoartritisa i smanjiti potrebnu količinu lijekova za to stanje.

Drugo – istražuje se potencijalna korist od niacina kod Alzheimerove bolesti i problema s kožom.

Izvori

Najbolji izvori niacina su pivski kvasac, goveđa jetra i bubrezi, riba, sjemenke suncokreta i kikiriki. Kruh i pahuljice su obično obogaćeni niacinom. Hrana koja sadrži triptofan može biti izvor niacina jer ga tijelo pretvara u niacin (meso, jaja, mliječni proizvodi).

Dostupni oblici

Vitamin B3 je dostupan u obliku niacinamida, niacina i inozitol heksacijanata kao tablete i kapsule s normalnim ili produženim djelovanjem.

Doziranje

Preporučene dnevne doze:

Djeca:

- 0-6 mj: 2 mg

- 7 mj.-1 god.r: 4 mg

- 1-3 god.: 6 mg (RDA)

- 4-8 god.: 8 mg (RDA)

- 9-13 god.: 12 mg (RDA)

- Dječaci 14-18 god.: 16 mg (RDA)

- Djevojčice 14-18 god.: 14 mg (RDA)

Odrasli:

- Muškarci iznad 19 god.: 16 mg (RDA)

- Žene iznad 19 god.: 14 mg (RDA)

- Trudnice: 18 mg (RDA)

- Dojilje: 17 mg (RDA)

Mjere opreza

Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima, dodatke prehrani uzimati uz nadzor liječnika.

Visoke doze niacina (>50 mg) mogu uzrokovati nuspojave: osjećaj pečenja, trnci i crvenilo  kože lica. Uzimanje aspirina 30 minuta prije niacina može smanjiti nuspojave.

Uzimanje visokih doza za tretman bolesti može doći do oštećenja jetre i čira na želucu pa ljudi s rizikom od tih stanja ne smiju uzimati niacin osim uz strogi nadzor liječnika.

Niacin ne smiju uzimati oboljeli od gihta.

Ako se uzima bilo koji vitamin B kompleksa pojedinačno kroz dulje vrijeme, može uzrokovati disbalans ostalih B vitamina. Zato ih se preporuča uzimati zajedno.

Interakcije

Ako uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije upotrebe niacina savjetujte se s liječnikom.

Antibiotici, tetraciklini, aspirin, antikoagulansi, lijekovi za smanjenje krvnog tlaka (alfa-blokatori), lijekovi za smanjenje kolesterola, antidijabetici, izonijazid, nikotinski flasteri.