Pretraži Zdravlje AZ:


Biotin - dodaci prehrani

Pregled

Vitamin H (biotin) jedan od 8 B vitamina koji tijelu pomažu pretvoriti hranu u energiju. Nužni su za zdravu kožu, kosu, oči i jetru, a pomažu i živčanom sustavu i mozgu.

Vodotopivi su što znači da ih tijelo ne može pohraniti, ali biotin mogu proizvesti dobre bakterije u crijevima. Važan je za normalan rast embrija.

Deficit biotina je rijedak, a prepoznaje se  po gubitku kose, suhoj koži koja se ljušti, ispucalim usnama, otečenom i bolnom jeziku (glositis), suhim očima, gubitku apetita, umoru, nesanici i depresiji. Mogu ga razviti parenteralno hranjeni ljudi, oni koji dugotrajno uzimaju antikonvulzive ili antibiotike  i ljudi sa sindromima koji uzrokuju malapsorpciju.

Primjena

Problemi s kosom i noktima – preliminarna istraživanja pokazala su da suplementi biotina mogu popraviti stanje oštećenih noktiju i kose. Također, zajedno s površinskim klobetasol propionatom, biotin se može koristiti u borbi protiv alopecije.

Seboreični dermatitis – kod dojenčadi koja su deficitarna biotinom pa razviju seboreju, liiječenje se uspješno provodi suplementima biotina.

Deficit biotinidaze – suplementi biotina mogu poboljšati stanje nasljednog deficita biotinidaze.

Dijabetes – preliminarna istraživanja pokazala su da kombinacija biotina i kroma može pomoći u kontroli razine šećera u krvi kod oboljelih od dijabetesa tip 2.

Periferna neuropatija – postoje izvještaji da su suplementi biotina olakšali simptome periferne neuropatije uzrokovane dijabetesom i dijalizom.

Izvori

Biotin možemo pronaći u pivskom kvascu, kuhanim jajima (žutanjak), sardine, orašidi i maslaci od njih, soja, leguminoze, cjelovite žitarice, cvjetača, banane i gljive. Prerada hrane može uništiti biotin.

Dostupni oblici

Biotin možemo pronaći u multivitaminima, vitaminima B kompleksa i samog u obliku tableta.

Doziranje

Preporučene dnevne doze:

Djeca:

- 0-6 mj.: 5 mcg

- 6 mj.-1 god.: 6 mcg

- 1-3 god.: 8 mcg (RDA)

-  4-8 god.: 12 mcg (RDA)

- 9-13 god.: 20 mcg (RDA)

- 14-18 god.: 25 mcg (RDA)

Odrasli:

- 19 god. i stariji: 30 mcg (RDA)*

- Trudnice: 30 mcg (RDA)

- Dojilje: 35 mcg (RDA)

Za liječenje navedenih stanja liječnik može preporučiti doze 100-1000 mcg, ali sigurnost je utvrđena samo za doze do 600 mcg.

Mjere opreza

Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima, dodatke prehrani uzimati samo uz nadzor liječnika.

Biotin se smatra sigurnim i netoksičnim čak i u visokim dozama.

Interakcije

Ako uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije upotrebe biotina savjetujte se s liječnikom: antibiotici, antikonvulzivi.