Pretraži Zdravlje AZ:


DHA - dodaci prehrani

Pregled

Dokozaheksaenska kiselina (DHA) je omega-3 masna kiselina pronađena u masnijoj rubi iz hladnih voda i algama. DHA je prijeko potrebna za funkcioniranje mozga odraslih osoba i za razvoj živčanog sustava i sposobnosti vida u prvih 6 mjeseci života. Uz to, omega-3 masne kiseline pomažu smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Primjena

ADHD – pošto su omega-3 masne kiseline potrebne za razvoj dječjeg mozga, znanstvenici su proučavali utjecaj uzimanja ribljeg ulja na smanjenje simptoma ADHD-a. Jedna je studija pokazala da bi moglo pomoći.

Lupus – dvije male studije pokazale su da riblje ulje može ublažiti umor i bol u zglobovima povezane s lupusom.

Raynaudov sindrom – neka istraživanja pokazala su da visoke doze ribljeg ulja (12 g) smanjuju osjetljivost na hladnoću koja prati ovaj sindrom. Visoke doze treba uzimati uz liječnički nadzor.

Menstrualna bol – ako se uzima redovito, riblje ulje ublažava menstrualne bolove.

Reumatoidni artritis – iako ne zaustavlja napredak bolesti, riblje ulje ublažava simptome i upalu kod reumatoidnog artritisa.

Razvoj dojenčadi – DHA igra ključnu ulogu u razvoju centralnog živčanog sustava i vida u dojenčadi.

Srčane bolesti – omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja pomažu smanjenju triglicerida, krvnog tlaka, rizika od krvnih ugrušaka, poboljšavaju zdravlje arterija i smanjuju količinu arterijskog plaka.

Depresija – istraživanja su pokazala da uzimanje ribljeg ulja može smanjiti simptome depresije, ali nije sigurno pripisuje li se učinak DHA ili EPA.

Izvori iz hrane

DHA je pronađena u masnoj ribi hladnih voda kao što su losos, tuna, skuša, sardina, školjkaši i haringa.  Pošto neke od ovih riba sadrže niske koncentracije žive, trudnice trebaju izbjegavati Atlantsku skušu, morskog psa i igluna i ograničiti unos tune. Umjesto ribe, visoko kvalitetna riblja ulja mogu nadomjestiti potrebu za DHA.

Dostupni oblici

DHA je dostupna u dva oblika: kapsule ribljeg ulja i DHA ekstrakt iz algi.

Doziranje

Djeca:

Dojenčad iz majčinog mlijeka dobiva dovoljno DHA.

Odrasli:

U prehrani 2-3 serviranja masne ribe tjedno osiguravaju dozu od 1250 mg DHA i EPA dnevno. Dodaci ribljeg ulja daju 3000-4000 md DHA i EPA dnevno. Iz derivata algi dobiva se 200 mg dnevno. Trudnice trebaju uzimati 200 mg dnevno.

Mjere opreza

Riblje ulje sadrži i DHA i EPA pa se kao takvo (zbog EPA) ne preporučuje dojenčadi i maloj djeci da se ne poremeti ravnoteža između te dvije kiseline. Trudnice se trebaju konzultirati s liječnikom prije uzimanja ribljeg ulja.

Kapsule ribljeg ulja mogu uzrokovati slabe nuspojave kao što su gubitak stolice, nelagoda u trbuhu i podrigivanje, mogu neznatno produžiti vrijeme krvarenja.

Interakcije

Ako uzimate bilo koji od ovih lijekova, prije uzimanja dodataka ribljeg ulja konzultirajte se s liječnikom: antihipertenzivi, antikoagulansi, antidijabetici, aspirin i ciklosporin.