Pretraži Zdravlje AZ:


Fenilalanin - dodaci prehrani

Pregled

Fenilalanin je esencijalna aminokiselina što znači da je tijelo treba, ali ne može samo proizvesti pa je treba unositi hranom. Tijelo ga pretvara u tirozin, drugu aminokiselinu potrebnu za izgradnju proteina, spojeva potrebnih mozgu (L-dopa, epinefrin i norepinefrin) i tiroidnih hormona.  Simptomi nedostatka fenilalanina uključuju zbunjenost, nedostatak energije, depresiju, smanjenu budnost, probleme s pamćenjem i manjak apetita. S druge strane, rijetki metabolički poremećaj fenilketonurija kod koje se fenilalanin nakuplja u tijelu uzrokuje teške nepovratne mentalne retardacije ukoliko se ne liječi prije treće godine života.

Primjena

Kronična bol – D-fenilalanin (ne i L-fenilalanin) je prema nekim istraživanjima postigao dobre rezultate u smanjenju kronične boli, ali potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdila sigurnost upotrebe.

Parkinsonova bolest – jedno istraživanje na životinjama pokazalo je da D-fenilalnin može poboljšati čvrstoću, hodanje, smanjiti poteškoće s govorom i depresiju koja prati Parkinsonovu bolest.

Vitiligo – neka preliminarna istraživanja pokazala su da L-fenilalanin može pomoći repigmentaciji bijelih mjesta, posebno na licu, koja su karakteristična za vitiligo.

Depresija – neka klinička istraživanja pokazala su da fenilalanin može pomoći kombiniranoj terapiji depresije zbog proizvodnje molekula potrebnih mozgu.

Izvori iz hrane

L-fenilalanin nalazi se u proteinima bogatoj hrani kao što su meso, mlijeko, jaja, riba, sirevi, soja, orašidi i sjemenke.

D-fenilalanin je laboratorijski produkt i ne nalazi se u hrani.

Dostupni oblici

D-fenilalanin, L-fenilalanin, DL-fenilalanin (50/50 mješavina D-fenilalanina i L-fenilalanina) u obliku kapsula, praška ili tableta.

Doziranje

Preporučene doze variraju u ovisnosti o zdravstvenom problemu koji se tretira. Suplementi se uzimaju 15-30 minuta prije obroka.

Preporučene dnevne doze iz hrane su:

Djeca:

- Dojenčad 0-4 mjeseca: 125 mg po kilogramu tjelesne mase

- Djeca 5 mj.-2 god.: 69 mg po kilogramu tjelesne mase

- Djeca 3-12 god: 22 mg po kilogramu tjelesne mase

Kombinacija oralnog i topikalnog fenilalanina koristi se kod djece s vitiligom.

Odrasli:

Tinejdžeri i  odrasli 14 mg po kilogramu tjelesne mase. Neki stručnjaci predlažu 39 mg po kilogramu dnevno za održavanje zdravlja. Kod vitiliga se koristi 50-100 mg po kilogramu.

Mjere opreza

Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima dodatke prehrani treba uzimati uz liječnički nadzor.

Ljudi s fenilketonurijom, trudnice i dojilje ne smiju uzimati suplemente fenilalanina. Zaslađivač aspartam također je izvor fenilalanina.

DL-fenilalanin se ne smije uzimati zajedno s antipsihoticima. DL-fenilalanin može izazvati anksioznost, razdražljivost i hiperaktivnost djece.

Doze veće od 5000 mg dnevno mogu biti toksične i oštetiti živčani sustav.

Interakcije

Ako uzimate bilo koji od ovih lijekova, prije upotrebe fenilalanina savjetujte se s liječnikom: inhibitori monoamin oksidaze (fenelzin, izokarboksazid, tranilcipromin), baklofen, levodopa, selegilin, antipsihotici ili neuroleptici.