Pretraži Zdravlje AZ:


Folna kiselina - dodaci prehrani

Pregled

Vitamin B9 (folna kiselina) je jedan od 8 B vitamina koji tijelu pomažu pretvoriti hranu u energiju. Nužni su za zdravu kožu, kosu, oči i jetru, a pomažu i živčanom sustavu i mozgu.

Vodotopivi su što znači da ih tijelo ne može pohraniti.

Folna kiselina ključna je za pravilno funkcioniranje mozga, mentalno i emocionalno zdravlje, produkciju DNA i RNA i ubrzan rast stanica. Surađuje s vitaminima B6 i B12 u kontroli homocisteina povezanog sa srčanim bolestima.

Slabi deficit je česta pojava i može biti uzrokovan alkoholizmom, celijakijom i sindromom iritabilnog crijeva kao i upotrebom nekih lijekova. Deficit može uzrokovati slabi rast, upalu jezika, gingivitis, gubitak apetita, zadihanost, proljev, iritabilnost, zaboravljivost i zamagljenost misli.

Trudnice zahtijevaju više folne kiseline da bi se fetus mogao pravilno razviti i napredovati.

Primjena

Defekti novorođenčadi – žene deficitarne folnom kiselinom podliježu riziku rođenja djece s oštećenjima. Trudnice trebaju uzimati 600 mcg folne kiseline dnevno, a žene koje planiraju trudnoću 400 mcg.

Srčane bolesti – putem regulacije homocisteina, folati mogu smanjiti rizik obolijevanja od srčanih bolesti.

Gubitak sluha povezan sa starenjem – jedno je istraživanje pokazalo da uzimanje folne kiseline usporava napredovanje ovog stanja kod ljudi s visokom koncentracijom homocisteina i niskim unosom folata u prehrani.

Depresija – čini se da folna kiselina poboljšava učinak antidepresiva, ali nije zamjena za njih.

Karcinom – neki znanstvenici nagađaju da folna kiselina sprečava mutacije DNA, a tako i neke vrste karcinoma (dojke, kolona, cerviksa, gušterače i želuca).

Izvori

Bogati izvori folata su špinat, tamnozeleno lisnato povrće, šparoge,  klice, bob, soja, repa, grah, losos, sok od naranče, avokado, mlijeko i zelenje gorušice.

Dostupni oblici

Vitamin B9 možemo promaći u multivitaminima, vitaminima B kompleksa ili samostalnog u obliku tableta, pastila i gelova. Najbolje ga je uzimati zajedno s drugim vitaminima B kompleksa jer su oni potrebni za njegovu aktivaciju.

Doziranje

Preporučene dnevne doze:

Djeca:

- 0- 6 mj.: 65 mcg

- 6 mj.-1 god.: 80 mcg

- 1-3 god.: 150 mcg (RDA)

- 4-8 god.: 200 mcg (RDA)

- 9-13 god.: 300 mcg (RDA)

- 4-18 god.: 400 mcg (RDA)

Odrasli:

- 19 god. i stariji: 400 mcg (RDA)*

- Trudnice: 600 mcg (RDA)

- Dojilje: 500 mcg (RDA)

Za tretman srčanih bolesti: 400-1200 mcg. Visoke koncentracije folata mogu maskirati deficit vitamina B12 pa treba biti pod liječničkim nadzorom.

Mjere opreza

Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima, dodatke prehrani uzimati uz nadzor liječnika.

Unutar preporučenih dnevnih doza, nuspojave su rijetke. Vrlo visoke doze mogu uzrokovati probleme sa želucem, spavanjem, kožne reakcije i napadaje.

Ako se uzima bilo koji vitamin B kompleksa pojedinačno kroz dulje vrijeme, može uzrokovati disbalans ostalih B vitamina. Zato ih se preporučuje uzimati zajedno.

Interakcije

Ako uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije upotrebe folne kiseline savjetujte se s liječnikom: antibiotici, tetraciklini, antacidi, karbamazepin, nesteroidni protuupalni lijekovi, žučne kiseline, sulfasalazin, triamteren, oralna kontracepcija, antikonvulzivi, lijekovi za smanjenje kolesterola, metotreksat.