Pretraži Zdravlje AZ:


Glukozamin - dodaci prehrani

Pregled

Glukozamin je prirodno proizveden u tijelu i igra ključnu ulogu u izgradnju hrskavice pa se predlaže kao terapija kod osteoartritisa iako istraživanja daju nejasne rezultate.

Primjena

Osteoartritis – nekoliko istraživanja pokazalo je da uzimanje glukozamina olakšava bolove, poboljšava funkcioniranje (osteoartritis na kuku i/ili koljenu) bolesnika, smanjuje oticanje zglobova i krutost i osigurava olakšanje simptoma do tri mjeseca nakon prestanka uzimanja, ali nisu sva istraživanja tako pozitivna.

Upalna bolest crijeva (IBD) – kod djece s Chronovom bolešću i ulceroznim kolitisom uzimanje N-acetil glukozamina olakšalo je simptome koje standardni medicinski tretman nije mogao olakšati.

Izvori iz hrane

Ne postoji hrana koja ima dovoljno glukozamina pa ga je potrebno uzimati kao suplement koji se radi uglavnom od hitina (iz oklopa jastoga, škampa i rakova). Za ljude koji su alergični na školjkaše postoje drugi izvori hitina.

Dostupni oblici

Glukozamin je dostupan kao sulfat, hidrokloriu i N-acetil glukozamin u obliku tableta, kapsula i prašaka. Često ga prati hondroitin i ponekad magnezij i tu treba pripaziti da količina unesenog magnezija ne prelazi 11 mg dnevno pa je bolje uzimati pripravke bez magnezija.

Doziranje

Djeca:

Glukozamin nije preporučljiv za djecu.

Odrasli:

Za tretiranje osteoartritisa: glukozamin sulfat ili hidroklorid u dozi od 500 mg 3 puta dnevno kroz 30-90 dana. Moguće je uzimati i 1500 mg jednom dnevno.

Mjere opreza

Zbog mogućnih nuspojava i interakcija s drugim lijekovima, dodaci prehrani trebaju se uzimati uz liječnički nadzor.

Glukozamin je siguran za upotrebu i može uzrokovati samo blage nuspojave kao što su žgaravica, indigestija, plinovi, nadutost i proljev i ukoliko se pojave, glukozamin treba uzimati s hranom.

Glukozamin sulfat može sadržavati veće količine natrija ili kalija i na to trebaju paziti ljudi koji uzimaju kalijeve diuretike.

Dijabetičari trebaju redovito kontrolirati razinu šećera u krvi jer glukozamin može smanjiti učinkovitost inzulina.

Trudnice i dojilje ne bi trebale uzimati suplemente glukozamina.

Interakcije

Ako trenutačno uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije uzimanja suplemenata glukozamina obavezno se konzultirajte s liječnikom: nesteroidni protuupalni lijekovi, antidijabetici i/ili inzulin.