Pretraži Zdravlje AZ:


Hondriotin - dodaci prehrani

Pregled

Hondriotin je molekula koja se prirodno nalazi u hrskavici, a uloga mu je apsorpcija tekućine u hrskavicu, blokiranje enzima koji je razgrađuju i osiguravanje građevnih blokova za novu hrskavicu. Određeni broj znanstvenih studija pokazuje da hondroitin može biti učinkovit u tretmanu osteoartritisa, no ne slažu se sva istraživanja i još se radi na utvrđivanju njegove stvarne uloge u usporavanju napretka te bolesti.

Primjena

Osteoartritis – hondroitin može smanjiti bol uzrokovanu osteoartritisom, poboljšati razinu funkcioniranja oboljelih, smanjiti otekline zglobova i ukočenost, osigurati smanjenje simptoma do tri mjeseca nakon prestanka upotrebe. Kombinira se s glukozaminom.

Problemi s mjehurom – studije su pokazale da ispiranje mjehura hondroitinom može smanjiti simptome cistitisa, a uzet oralno može smanjiti prečesto mokrenje.

Drugo – predložena je upotreba hondroitina za preuranjene trudove, Alzheimerovu bolest, bolesti srca i osteoporozu, ali do sad nijedna studija nije provjerila te tvrdnje.

Izvori iz hrane

Nema većih izvora u hrani pa je nužno uzimati dodatke prehrani ako se želi unijeti hondroitin.

Dostupni oblici

Hondroitin obično dolazi u obliku sulfata u tabletama ili kapsulama. Često je kombiniran s glukozaminom i/ili magnezijem. Preporučljivo je uzeti dodatak bez magnezija kako se ne bi prekoračila maksimalna dnevna doza magnezija (11 mg).

Doziranje

Djeca:

Hondroitin nije preporučljiv za primjenu u pedijatriji.

Odrasli:

400 mg 3 puta dnevno ili 600 mg 2 puta dnevno.

Upozorenja

U nekim preparatima hondroitina pronađena je manja količina no što je navedeno na pakiranju pa je poželjno tražiti liječničku preporuku za proizvođača. Također, mnogi preparati hondroitina izrađeni su od kravlje hrskavice pa vegetarijanci trebaju provjeriti na pakiranju je li dobiveno od algi.

Nuspojave – hondroitin je siguran i bez nuspojava ukoliko se ne prekorači preporučani dnevni unos.

Trudnoća i dojenje – nije preporučljivo uzimati hondroitin u tim periodima pošto nisu provedene studije koje potvrđuju sigurnost.

Interakcije

Ako uzimate neki od ovih lijekova, razgovarajte s liječnikom prije uzimanja hondroitina: antikoagulansi, nesteroidni protuupalni lijekovi.