Pretraži Zdravlje AZ:


K vitamin - dodaci prehrani

Pregled

Vitamin K je vitamin topljiv u mastima, što znači da je pohranjen u masnom tkivu i jetri u tijelu. Ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju. Rijetki su deficiti vitamina K jer osim što se nalazi u zelenom lisnatom povrću, proizvode ga bakterije u crijevima. Nakon tretmana antibioticima (ubijaju bakterije neselektivno) može doći do blagog nedostatka vitamina K. Teži deficit vodi do pojačanog krvarenja. Do deficita još mogu dovesti bolesti probavnog sustava koje uzrokuju malapsorpciju, bolesti jetre, uzimanje antikoagulansa, kontinuirana dijaliza i teške opekline.

Primjena

Pojačano krvarenje – vitamin K smanjuje rizik od krvarenja kod bolesti jetre, sindroma koji uzrokuju malapsorpciju i upotrebe antibiotika.

Osteoporoza – vitamin K je potreban za pravilno iskorištenje kalcija u kostima. Veća razina vitamina K povezana je s većom gustoćom kostiju pa njegovo uzimanje smanjuje rizik i olakšava simptome osteoporoze.

Izvori

Hrana koja sadrži veće količine vitamina K je goveđa jetra, lišće bijele repe, zeleni čaj, brokula, kelj, špinat, kupus, šparoge i tamnozelena salata. Zamrzavanje uništava vitamin K dok grijanje nema utjecaj na stabilnost.

Dostupni oblici

Postoje tri oblika vitamina K: K1 (filokvinon), K2 (menakvinon) i K3 (metafton). K1 i K3 su dio multivitaminskih kompleksa ili dolaze sami.

Doziranje

Preporučene dnevne doze:

Djeca:

-  0-6 mj.: 2 mcg

- 6 mj.-1 god.: 2.5 mcg

- 1-3 god.: 30 mcg (RDA)

- 4-8 god.: 55 mcg (RDA)

- 9-13 god.: 60 mcg (RDA)

- 14-18 god.: 75 mcg (RDA)

Odrasli:

- Muškarci iznad 19 god.: 120 mg (RDA)

- Žene iznad 19 god.: 90 mg (RDA)

- Trudnice i dojilje 14-18 god.: 75 mg (RDA)

- Trudnice i dojilje iznad 19 god.: 90 mg (RDA) 

Mjere opreza

Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima, dodatke prehrani uzimati samo uz nadzor liječnika.

Unutar preporučenih doza, vitamin K je siguran za upotrebu. Pošto prolazi posteljicu i ulazi u mlijeko pa trudnice i dojilje trebaju se savjetovati s liječnikom prije uzimanja suplemenata.

Ljudi s rijetkim metaboličkim poremećajem zvanim nedostatak glukoza-6-fosfat dehidrogenaze trebaju izbjegavati vitamin K.

Interakcije

Ako uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije upotrebe vitamina K savjetujte se s liječnikom: antibiotici, fenitoin, varfarin, orlistat, žučne kiseline.