Pretraži Zdravlje AZ:


Kvercetin - dodaci prehrani

Pregled

Kvercetin je biljni pigment iz skupine flavonoida. Ima jako antioksidativno djelovanje, antihistaminsko i protuupalno djelovanje što ga čini prikladnim kao zaštitu protiv raka i bolesti srca. 

Primjena

Alergije, astma, peludna groznica i osip – u laboratorijskim istraživanjima pokazalo se da kvercetin sprečava izlučivanje histamina odgovornih za alergije. Zbog toga znanstvenici misle da bi mogao smanjiti simptome alergija.

Srčane bolesti – laboratorijska, animalna i istraživanja na ljudima pokazuju da kvercetin, resveratrol i katehini (pronađeni u crvenom vinu u prikladnim koncentracijama) mogu smanjiti rizik od ateroskleroze. Istraživanja su bazirana na flavonoidima iz hrane i nije još poznato kako djeluju oni iz suplemenata.

Visok kolesterol – laboratorijska istraživanja pokazuju da kvercetin iz hrane i vina sprečava štetu nastalu od LDL kolesterola.

Hipertenzija – istraživanja su pokazala da dodaci kvercetina smanjuju krvni tlak.

Cistitis – dvije studije pokazale su da flavonoidi mogu smanjiti simptome cistitisa (bolni mjehur, hitna pobuda na mokrenje).

Prostatitis – istraživanje je potvrdilo da kvercetin smanjuje simptome prostatitisa.

Reumatoidni artritis (RA) – postoje izvještaji o smanjenju simptoma kod ljudi koji su se sa zapadnjačke prehrane prebacili na vegansku koja je sadržavala mnogo svježeg voća i povrća punog antioksidansa, ali to ne mora biti samo od kvercetina.

Rak – istraživanja su pokazala da kvercetin i drugi flavonoidi iz hrane imaju antikancerogeno djelovanje na rak dojke, kolona, prostate, jajnika, endometrija i pluća.

Izvori iz hrane

Voće i povrće, posebno citrusi, jabuke, luk, peršin, čaj, crveno vino, maslinovo ulje, grožđe, tamne trepnje i bobice.

Dostupni oblici

Kvercetin je dostupan u obliku tableta i kapsula i često dolazi s bromelinom. Možemo ga dobiti i iz ekstrakata sjemenki grožđa, ginka i zelenog čaja.

Doziranje

Djeca:

Zbog nedostatka dokaza, ne preporučuje se suplementacija kod djece.

Odrasli:

- Općenito: 100-250 mg 3 puta dnevno

- Alergije: 250-600 mg kroz dan podijeljeno u manje doze

- Prostatitis: 500 mg 2 Puta dnevno

- Cistitis: 500 mg 2 puta dnevno

NE smije se uzimati više od 1 g dnevno bez savjetovanja s liječnikom

Mjere opreza

Kvercetin se smatra sigurnim s blagim nuspojavama koje mogu uključivati glavobolju i uznemireni želudac. Kod doza većih od 1 g dnevno, postoje izvještaji o oštećenju bubrega.

Preliminarna istraživanja pokazuju da nusprodukt kvercetina može dovesti do gubitka funkcije proteina.

Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati kvercetin.

Interakcije

Ako uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije uzimanja kvercetina savjetujte se s liječnikom: antikoagulansi (varfarin, aspirin, klopidogrel), kemoterapeutici, kortikosteroidi, ciklosporin.