Pretraži Zdravlje AZ:


L-karnitin - dodaci prehrani

Pregled

L-karnitin je molekula koja tijelu pomaže pretvoriti masti u energiju. Proizvodi ga tijelo u jetri i bubrezima, a pohranjuje u mišićima, srcu, mozgu i spermijima. Obično tijelo proizvodi dovoljno karnitina, ali postoje stanja i lijekovi koji mogu onemogućiti njegovu upotrebu, transport ili skladištenje pa je nadomjestak potreban. Uz to što ima ulogu u metabolizmu masti, karnitin smanjuje oksidativni stres.

Primjena

Srčane bolesti

- Angina – dodatak L-karnitina i propionil-L-karnitina terapiji angine može smanjiti bol u prsima i povećati sposobnost vježbanja bolesnika.

- Srčani udar – postoje mala istraživanja koja pokazuju da uzimanje L-karnitina neposredno nakon srčanog udara smanjuje rizik od dodatnih komplikacija i novog srčanog udara. Potrebna su dodatna istraživanja i obavezno je konzultirati se s liječnikom prije upotrebe.

- Zatajenje srca – nekoliko manjih istraživanja pokazalo je da uzimanje karnitina može pomoći smanjenju simptoma i poboljšati izdržljivost oboljelih.

Periferna bolest žila – istraživanja su pokazala da propionil-L-karnitin pomaže smanjenju simptoma i poboljšanju izdržljivosti pacijenata.

Dijabetička neuropatija – neka preliminarna istraživanja pokazala su da acetil-L-karnitin može smanjiti bol, poboljšati osjećaj u zahvaćenim živcima i pomoći u oporavku živaca.

Izvedba vježbi – iako se karnitin uzima kako bi poboljšao izvedbu kod sportaša, nema dokaza da djeluje.

Mršavljenje – neka istraživanja pokazuju da karnitin smanjuje masno tkivo, povećava mišićnu masu i smanjuje umor.

Alzheimerova bolest i gubitak pamćenja – ranija istraživanja su pokazala korist od acetil-L-karnitina u usporavanju progresije Alzheimerove bolesti i demencije, ali novija istraživanja su to opovrgnula.

Bolest bubrega i dijaliza – pošto ga bubrezi proizvode, oštećenje bubrega može dovesti do manjka karnitina, ali nije preporučljivo uzimati nadomjestak bez liječničkog nadzora.

Neplodnost muškaraca – nekoliko istraživanja pokazalo je da dodatak L-karnitina može povećati broj i mobilnost spermija.

Erektilna disfunkcija – preliminarna istraživanja pokazala su da propionil-L-karnitin može pomoći poboljšanju seksualne funkcije muškaraca.

Sindrom kroničnog umora – jedno je istraživanje pokazalo da oboljeli koji uzimaju L-karnitin pokazuju manje simptome ove bolesti od onih koji uzimaju lijekove.

Peyronieva bolest – u jednom istraživanju usporedbom acetil-L-karnitina i tamoksifena pokazana je bolja učinkovitost karnitina na smanjenje simptoma oboljelih.

Hipertireoidizam – neka istraživanja pokazala su da L-karnitin može prevenirati ili smanjiti simptome hipertireoidizma.

Izvori iz hrane

Crveno meso (janjetina), mliječni proizvodi, riba, piletina, tempeh, žitarice, šparoge, avokado i maslac od kikirikija.

Dostupni oblici

Karnitin je dostupan kao L-karnitin, acetil-L-karnitin i propionil-L-karnitin. Treba izbjegavati D-karnitin.

Doziranje

Djeca:

Suplementacija isključivo uz nadzor liječnika.

Odrasli:

Angina i zatajenje srca: 1.5-2 g dnevno

- Srčane bolesti: 600-1,200 mg 3 puta dnevno ili 750 mg 2 puta dnevno

- Periferna bolest žila: 2-4 g dnevno

- Dijabetička neuropatija: 3 g dnevno

- Neplodnost muškaraca: 300-1,000 mg 3 puta dnevno

- Sindrom kroničnog umora: 500-1,000 mg 3-4 puta dnevno

- Hipertireoidizam: 2-4 g dnevno podijeljeno u 2-4 doze 

Mjere opreza

Nuspojave su obično blage. Doze veće od 5 g dnevno mogu uzrokovati proljev, povećani apetit, osip i tjelesni miris.

Ljudi s bolešću perifernih žila, hipertenzijom, jetrenom cirozom, dijabetesom, bolesti bubrega ne smiju uzimati karnitin bez liječničkog nadzora.

Interakcije

Ako trenutačno uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije upotrebe karnitina konzultirajte se s liječnikom: AZT, doksorubicin, izotretinoin i valproična kiselina.


Green Coffee & L-Carnitine
 
Prirodni proizvod koji u potpuno uravnoteženim odnosima sadrži sinergiju zelene kave i l-karnitina, a sirovina je certificirana u SAD-u gdje je prošla kontrole FDA (Food and Drug Administration), analizirana u EU i Hrvatskoj te punjena pod strogo kontroliranim i certificiranim uvjetima. U preparatu ćete pronaći ekstrakt zelene kave izdvojen iz najkvalitetnijih zrna zelene kave s iznadprosječnim udjelom klorogenične kiseline (minimalno 50% klorogenične kiseline) što je iznimno visoka vrijednost zastupljenosti ovog kemijskog spoja zaduženog, uz antioksidanse, za povoljno djelovanje zelene kave. Osim 350mg čistog ekstrakta zelene kave u svakoj ćete kapsuli pronaći i 150mg l-karnitina, omiljenog sastojka mnogih zaljubljenika u fitness, a pakiranje je dovoljno do 30 dana korištenja.
 
 
Način primjene: Dnevno popijte 2-3 kapsule s 2dl vode, najbolje 30 minuta prije obroka.
Neto količina: 60 kapsula po 500mg (30g). Jedna kapsula sadrži: 350mg ekstrakta zelene kave i 150mg l-karnitina.
Cijena: 60 kapsula, MPC 159,00kn. 
Kapsule su neutralnog okusa i mirisa, 100% iz biljnog izvora, primjerene i za vegetarijance.
Proizvedeno u Hrvatskoj.
 
Sastojci u 1 kapsuli/ 2 kapsule (dnevna doza):
 
Sastojci U 1 kapsuli U 2 kapsule
Suhi standardizirani ekstrakt zrna zelene kave (Coffea arabica* s najmanje 50% ukupne klorogenične kiseline) 350 mg 700 mg 
L-karnitin-L-tartrat 150 mg  300 mg 
 
*dvije kapsule sadrže ≤ 14 mg  kofeina
 
 
Hug Your Life proizvode pronađi u specijaliziranim trgovinama, ljekarnama i webshopovima diljem Hrvatske: bio&bio, Bio Terra, Lavanda Mia, Malči Viola, Sonesta, Suban, Zdravi bili, Zdravi đir, Likarija, Ecostell, Eko stil, IP Bio, Bio Svijet, Gospina Trava, Kadulja...
 
>> Popis svih prodajnih mjesta u Hrvatskoj pogledaj ovdje!