Pretraži Zdravlje AZ:


Piridoksin - dodaci prehrani

Pregled

Vitamin B6 (piridoksin) je jedan od 8 B vitamina koji tijelu pomažu pretvoriti hranu u energiju. Nužni su za zdravu kožu, kosu, oči i jetru, a pomažu i živčanom sustavu i mozgu. Vodotopivi su što znači da ih tijelo ne može pohraniti.

Piridoksin pomaže tijelu sintetizirati neke neurotransmitere koji su ključni za normalan razvoj mozga. Zajedno s vitaminima B12 i B9 pomaže kontrolirati razinu homocisteina, molekule povezane sa srčanim bolestima. Nužan je i za apsorpciju vitamina B12 i produkciju eritrocita i bijelih krvnih stanica zaduženih za imunitet. Deficit vitamina B6 je rijedak i očituje se kao slabost mišića, nervoza, iritabilnost, depresija, slaba koncentracija i gubitak kratkoročnog pamćenja.

Primjena

Srčane bolesti – pokazalo se da ljudi koji ne uzimaju dovoljno piridoksina prehranom imaju veći rizik od razvitka srčanih bolesti.

Mučnina i povraćanje tijekom trudnoće – nekoliko istraživanja pokazalo je da uzimanje 30 mg piridoksina dnevno smanjuje jutarnje mučnine.

Depresija – pošto piridoksin sudjeluje u proizvodnji serotonina čiji nedostatak je povezan s depresijom, pretpostavlja se da bi njegovo uzimanje moglo pomoći kod depresije.

Predmenstrualni sindrom (PMS) – neka istraživanja i iskustva pacijentica pokazala su da vitamin B6 ublažava simptome PMS-a.

Sindrom karpalnog tunela – neka istraživanja pokazala su da piridoksin može smanjiti upali u druge simptome ove bolesti.

Reumatoidni artritis – zdrava prehrana koja uključuje cijeli kompleks vitamina B može koristiti oboljelima.

Parkinsonova bolest – neka istraživanja kažu da piridoksin iz prehrane smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti.

Izvori

Dobri izvori su meso, riba, škampi, mlijeko, sir, grah, špinat, mrkva, smeđa riža, sjemenke suncokreta, cjelovite žitarice i brašno, klice žitarica, goveđa jetra.

Dostupni oblici

Piridoksin možemo promaći u multivitaminima, vitaminima B kompleksa ili samostalnog u obliku tableta, pastila i gelova. Možemo ga naći i pod imenima piridoksal, piridoksamin, piridoksin hidroklorid i piridoksal-5-fosfat.

Doziranje

Preporučene dnevne doze:

Djeca:

- 0-6 mj: 0.1 mg

- 7 mj.-1 god.r: 0.3 mg

- 1-3 god.: 0.5 mg (RDA)

- 4-8 god.: 0.6 mg (RDA)

- 9-13 god.: 1 mg (RDA)

- Dječaci 14-18 god.: 1.3 mg (RDA)

- Djevojčice 14-18 god.: 1.2 mg (RDA)

Odrasli:

- 19-50 god: 1.3 mg (RDA)

- Muškarci iznad 51 god.: 1.7 mg (RDA)

- Žene iznad 51 god.: 1.5 mg (RDA)

- Trudnice: 1.9 mg (RDA)

- Dojilje: 2 mg (RDA)

Prevencija srčanih bolesti: 3 mg dnevno

Ne smiju se uzimati doze veće od 100 mg dnevno bez nadzora liječnika.

Mjere opreza

Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima, dodatke prehrani uzimati uz nadzor liječnika. Vrlo visoke doze (>200 mg) mogu uzrokovati neurološke poremećaje (gubitak osjeta u nogama i neravnoteža). Prestanak uzimanja visokih doza vodi oporavku kroz 6 mjeseci. Prijavljene su i alergijske kožne reakcije na visoke doze. Druge nuspojave su osjetljivost na sunce, mučnina, bol u trbuhu i gubitak apetita. 

Interakcije

Ako uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije upotrebe piridoksina savjetujte se s liječnikom. Lijekovi koji smanjuju B6 u tijelu: cikloserin, hidralazin, izoniazid, penicilamin, teofilin. Lijekovi s kojima B6 interferira: antibiotici, tetraciklini, antidepresivi, kemoterapeutici, eritropoetin, levodopa, fenitoin.