Pretraži Zdravlje AZ:


Retinol - dodaci prehrani

Pregled

Vitamin A je vitamin topljiv u mastima s nekoliko važnih uloga u tijelu: pomaže dijeljenju stanica, ključan je za dobar vid, potreban je za pravilan razvoj embrija i fetusa, pomaže očuvanju sluznica, važan je za funkcioniranje imuniteta, rast, formaciju kostiju, reprodukciju i zacjeljivanje rana. Dolazi u obliku retinoida (animalni izvori) i karotenoida (biljni izvori) i u tijelu se pretvara u retinol. Deficit vitamina A uzrokuje suhe oči, noćnu sljepoću, proljev i probleme s kožom. U visokim dozama pak može biti toksičan pa se preporučene dnevne doze ne smiju prekoračiti.

Primjena

Akne, psorijaza i druge kožne bolesti – površinski i oralni preparati vitamina A odlični su tretmani za različite kožne bolesti, ali se nikako ne smiju koristiti za vrijeme trudnoće ni u reproduktivnoj dobi ako se ne uzima oralna kontracepcija jer su teratogeni.

Očne bolesti – dodaci vitamina A mogu smanjiti simptome i pomoći kod raznih očnih bolesti kao što su suhoća oka, retinitis pigmentosa, makularna degeneracija, katarakta..

Ospice – dodaci vitamina A mogu oslabiti bolest i smanjiti komplikacije.

Osteoporoza – za zdravlje kostiju ključna je koncentracija vitamina A u normalnom rasponu, zato je bolje uzimati beta-karoten kojeg tijelo pretvara u vitamin A onoliko koliko mu je potrebno.

Upalna bolest crijeva (IBD) – pošto oboljeli ne mogu apsorbirati dovoljno vitamina, preporuča se dodavanje multivitaminskih pripravaka koji uključuju i vitamin A.

Karcinom – konzumiranje raznolike zdrave hrane bogate retinoidima i beta-karotenom smanjuje rizik od nekih vrsta karcinoma (dojke, kolona, grla, cerviksa).

Alzheimerova bolest – kod oboljelih je razina vitamina A i beta-karotena smanjena, ali ne postoje dokazi da uzimanje suplemenata može popraviti stanje.

Izvori

Vitamin A, u obliku retinil palmitata, pronađen je u govedini, teletini, pilećoj jetri, jajima, ribljem ulju i mliječnim proizvodima.

Tijelo proizvodi vitamin A iz beta-karotena i drugih karotenoida. Većina tamnozelenog lisnatog povrća i žutog/narančastog voća i povrća sadrži dovoljne količine beta-karotena.

Dostupni oblici

Vitamin A dolazi u obliku retinola ili retinil palmitata u obliku kapsula ili tableta.

Doziranje

Vitamin A se apsorbira s mastima iz prehrane pa se treba uzeti tijekom ili kratko nakon obroka.

Terapeutske doze dosežu 50,000 IU i trebaju biti pod nadzorom liječnika (sve više doze od 10,00 IU).

Preporučeni dnevni unos:

Djeca:

- 0- 6 mj.: 400 mcg ili 1,333 IU

- 7-12 mj.: 500 mcg ili 1,667 IU

- 1-3 god.: 300 mcg ili 1,000 IU

- 4-8 god.: 400 mcg ili 1,333 IU

- 9-13 god.: 600 mcg ili 2,000 IU

- Dječaci 14-18 god.: 900 mcg ili 3,000 IU

- Djevojčice 14-18 god: 700 mcg ili 2,333 IU

Odrasli:

- Muškarci iznad 19 god.: 900 mcg ili 3,000 IU

- Žene iznad 19 god.: 700 mcg ili 2,333 IU

- Trudnice 14-18 god.: 750 mcg ili 2,500 IU

- Trudnice iznad 19 god.: 770 mcg ili 2,567 IU

- Dojilje 14-18 god.: 1,200 mcg ili 4,000 IU

- Dojilje iznad 19 god.: 1,300 mcg ili 4,333 IU  

Mjere opreza

Zbog potencijalnih nuspojava ili interakcija s lijekovima, dodatke prehrani uzimati samo uz liječnički nadzor.

Previše vitamina A tijekom trudnoće može uzrokovati ozbiljna oštećenja ploda. Sintetički vitamin a također uzrokuje oštećenja ploda i ne smije se uzimati tijekom trudnoće ni neko vrijeme prije trudnoće.

Previše vitamina A je toksično i može uzrokovati zatajenje jetre i smrt. Simptomi toksičnosti su dugotrajna glavobolja, umor, bol u mišićima i zglobovima, suha koža i usne, suhe ili iritirane oči, mučnina, proljev i gubitak kose.

Vitamin A iz prehrane je siguran, ali se suplementima može “predozirati”. Ljudi s nekom bolešću jetre, pušači i alkoholičari ne smiju uzimati dodatke vitamina A ni beta-karotena jer mogu povisiti razinu triglicerida i povećati rizik od srčanih bolesti.

Vitamin A može biti prisutan u raznim vitaminskim formulama i treba paziti da ga se ne uzme previše kroz uzimanje različitih formula.

Interakcije

Ako uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije uzimanja vitamina obavezno se savjetujte s liječnikom.

Tetraciklinski antibiotici, antacidi, antikoagulansi, lijekovi za sniženje kolesterola, doksorubicin, neomicin, omeprazol, retinoidi, orlistat.