Pretraži Zdravlje AZ:


SAMe - dodaci prehrani

Pregled

S-Adenozilmetionin (SAMe) je prirodna molekula pronađena u svakom tkivu i tekućini u tijelu i sudjeluje u imunosnim reakcijama, održavanju membrana i produkciji i razgradnji molekula važnih za mozak kao što su serotonin, dopamin i melantonin. Djeluje s vitaminom B12 i B6.

Primjena

Depresija – neka istraživanja pokazala su da SAMe djeluje protiv depresije brže i učinkovitije bez nuspojava za razliku od antidepresiva.

Osteoaritis – brojna istraživanja pokazala su da SAMe može smanjiti bol i upalu zglobova te potiče obnovu hrskavice.

Fibromijalgija – SAMe može pomoći smanjenju simptoma fibromijalgije uključujući bol, umor, jutarnju ukočenost i depresiju.

Bolesti jetre – oboljeli ne mogu sintetizirati SAMe i neka istraživanja su pokazala da uzimanje SAMe može pomoći u tretmanu kroničnih jetrenih bolesti uzrokovanih lijekovima ili alkoholom.

Drugo – kod Parkinsonove bolesti, uslijed uzimanja lijeka (L-dopa) smanjuje se proizvodnja SAMe, ali kod dodatka SAMe, smanjuje se učinak liječenja. Savjetovati se s liječnikom prije uzimanja SAMe.

Izvori

Ne nalazimo ga u hrani.

Dostupni oblici

SAMe je dostupan u obliku tableta.

Doziranje

Većina istraživanja koristila je injekcije SAMe pa se ne zna koliki je stvarni učinak oralnih oblika pa se preporuča uzimanje s vitaminima B12 i B6, metioninom i trimetilglicinom da se poboljša apsorpcija.

Djeca:

SAMe ne smije biti davan djeci bez liječničkog nadzora.

Odrasli:

- Depresija: 800-1,600 mg dnevno u 2 doze

- Osteoartritis: 600-1,200 mg dnevno u 2 - 3 doze

- Fibromijalgija: 400 mg 2 puta dnevno kroz 6 tjedana

- Alkoholom uzrokovana bolest jetre: 600-1,200 mg dnevno u dvije doze kroz 6 mjeseci.

Mjere opreza

Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima, dodatke prehrani uzimati samo uz nadzor liječnika.

Nuspojave uključuju suha usta, mučninu, plinove, proljev, glavobolje, anksioznost, nesanica, ushićenost, nemir i zbog toga se SAMe ne smije uzimati noću.

Visoke doze mogu uzrokovati maniju pa oboljeli od bipolarnog poremećaja ne smiju uzimati SAMe.

Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati SAMe.

SAMe se ne smije kombinirati s antidepresivima.

Interakcije

Ako trenutačno uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije uzimanja SAMe savjetujte se  s liječnikom: dekstrometorfan, meperidin, pentazocin, tramadol, antidepresivi, levodopa, antidijabetici.