Pretraži Zdravlje AZ:


Selen - dodaci prehrani

Pregled

Selen je esencijalni mineral tijelu potreban kao antioksidans (posebno kombiniran s vitaminom E), kao sudionik u imunosnim reakcijama i funkciji tiroidne žlijezde. U raznim patološkim stanjima nalazimo nisku razinu selena, ali nije jasno što je uzrok, a što posljedica.

Niska razina selena može se pronaći kod pušača, alkoholičara, uzimanja oralne kontracepcije i sindroma koji uzrokuju malapsorpciju.

Primjena

Srčane bolesti – oboljeli imaju nisku razinu selena, ali istraživanja su pokazala da uzimanja dodataka selena nema nikakav učinak na poboljšanje stanja. Uzimanje selena s drugim antioksidansima može uravnotežiti razine kolesterola.

Rak – selen može smanjiti rizik od raznih vrsta karcinoma i pomoći u liječenju u raznim stadijima.

Imunitet – selen zajedno s drugim mineralima pomaže izgradnju bijelih krvnih stanica zaduženih za obranu organizma.

Astma – uzimanje selena može pomoći smanjenju simptoma ove bolesti.

HIV – rezultati istraživanja su kontradiktorni, neka pokazuju da selen smanjuje aktivnost virusa i podiže broj CD4 limfocita, dok druga ne nalaze učinak.

Neplodnost muškaraca – selen i drugi antioksidansi važni su za formiranje određenih proteina pronađenih u spermi pa neka istraživanja pokazuju da uzimanje selena može povećati plodnost, ali do određene granice jer prevelike količine selena smanjuju pokretljivost spermija.

Reumatoidni artritis (RA) – RA uzrokuje nisku razinu selena, ali njegovo dodavanje nema učinak na već razvijeni RA.

Izvori

Pivski kvasac, klice žitarica, jetra, maslac, riba, školjke, češnjak, cjelovite žitarice, sjemenke suncokreta i brazilski oraščići su dobri izvori selena. Njegova količina ovisi o tlu na kojem su biljke rasle i smanjuje ga prerada hrane.

Dostupni oblici

Selen se nalazi u vitaminsko-mineralnim kompleksima ili sam kao selenometionin.

Doziranje

Djeca:

- 0-6 mj.: 15 mcg

- 6 mj.-1 god.: 20 mcg

- 1-6 god.: 20 mcg

- 7-10 god: 30 mcg

- Dječaci 11-14 god.: 40 mcg

- Djevojčice 11-14 god.: 40 mcg

Odrasli:

- Iznad 15 god.: 55 mcg

- Trudnice: 60 mcg

- Dojilje: 70 mcg

Mjere opreza

Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima, suplemente uzimati samo uz liječnički nadzor.

Za neka stanja liječnik može preporučiti doze veće od 200 mcg, ali to ne smije biti kroz duže vrijeme jer povećava rizik od razvoj dijabetesa. Nikako ne uzimati veće doze od 400 mcg. Kroz dulje vrijeme u većim koncentracijama selen može biti toksičan. Nuspojave uključuju gubitak noktiju, osip, umor, iritabilnost i gubitak tjelesne mase.

Oboljeli od hipotireoidizma i oni kod kojih je povećan rizik od raka kože ne smiju uzimati dodatke selena prije savjetovanja s liječnikom.

Interakcije

Ako trenutačno uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije uzimanja selena savjetujte se  s liječnikom: cisplatin, klozapin, kortikosteroidi, valproična kiselina, antikoagulansi, barbiturati, kemoterapija, lijekovi za sniženje kolesterola.