Pretraži Zdravlje AZ:


Spirulina - dodaci prehrani

Pregled

Spirulina je modro-zelena alga bogata proteinima, vitaminima, mineralima i karotenoidima. Kao i svaka druga alga može biti kontaminirana mikrocistinima i apsorbirati teške metale otopljene u vodi gdje raste zbog čega je bitno uzimati je od provjerenog izvora.

Primjena

Podizanje imuniteta – laboratorijska istraživanja i ona na životinjama pokazala su da spirulina podiže proizvodnju antitijela, citokina i imunosnih stanica. Potrebno je testirati na ljudima.

Proteinski dodatak – 62% spiruline sačinjeno je od amino kiselina pa se koristi kao proteinski dodatak iako bolji učinak ima prehrana bogata životinjskim proteinima, orašidima, cjelovitim žitaricama i leguminozama.

Alergijske reakcije – laboratorijska istraživanja i ona na životinjama pokazala su da spirulina može štititi od alergija jer sprečava oslobađanje histamina.

Bolesti vezane uz antibiotike – spirulina potiče rast dobrih bakterija pa pomaže oporavku organizma od antibiotika, ali su još potrebna istraživanja na ljudima.

Infekcije – laboratorijska istraživanja pokazala su protektivno djelovanje spiruline protiv herpesa, influenza virusa i HIV-a, ali se to još treba ispitati na ljudima.

Rak usta/grla – u jednom istraživanju, spirulina je smanjila prekancerozne lezije poznate kao leukoplazija kod ljudi koji su žvakali duhan.

Poremećaji jetre – kod oboljelih od kroničnog hepatitisa, spirulina je u jednom istraživanju smanjila oštećenje jetre.

Izvori

Spirulina je mikroskopska alga koja nastanjuje alkalna mora toplih klima. Dostupna je u osušenom obliku.

Dostupni oblici

Spirulina je dostupna u obliku praha i pahuljica. Postoji više vrsta spiruline, a najpopularnije su Spirulina maxima i Spirulina platensis.

Doziranje

Djeca:

Iako se spirulina koristi kod djece, sigurne i učinkovite doze nisu utvrđene za djecu do 18 godina.

Odrasli:

Savjetovati se s liječnikom za individualnu dozu. Uobičajena je 4-6 tableta od 500 mg dnevno.

Mjere opreza

Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima, dodatke prehrani uzimati uz nadzor liječnika.

Ako nije kontaminirana štetnim tvarima, spirulina je sigurna čak i u visokim dozama.

Trudnice i dojilje se trebaju savjetovati s liječnikom prije uzimanja.

Oboljeli od fenilketonurije trebaju izbjegavati spirulinu kao i oboljeli od autoimunih bolesti.

Interakcije

Nema izvještaja o interakcijama s klasičnim lijekovima, ali smatra se da je bolje ne uzimati je s imunosupresivima pošto ona podiže imunitet pa može poništiti njihov učinak.