Pretraži Zdravlje AZ:


Vanadij - dodaci prehrani

Pregled

Vanadij je element u tragovima prisutan u mnogim biljkama i može biti esencijalan u malim količinama u tijelu. Potreban je za normalan rast kostiju, ali ne zna se kako točno djeluje. Zna se da može biti toksičan u visokim dozama. Većina istraživanja izvedena je na životinjama pa se vanadij ne preporučuje za liječenje nijednog stanja iako se smatra da na neka može utjecati.

Primjena

Dijabetes – nekoliko istraživanja na životinjama pokazalo je da vanadij može biti koristan u kontroliranju šećera u krvi i osjetljivosti na inzulin kod dijabetesa tip 2. Također, vanadij je smanjio količinu LDL kolesterola, ali to su bile doze za koje se ne zna jesu li sigurne.

Body Building/Poboljšanje izvedbe – vanadij koriste neki sportaši, ali nema nikakvih dokaza da poboljšava izvedbu.

Karcinom – istraživanja na životinjama pokazuju da bi vanadij mogao štititi od karcinoma kolona, ali potrebno je još istraživanja.

Izvori

Tijelo apsorbira samo 5% vanadija iz hrane. Najbolji izvor su gljive, školjke, crni papar, peršin, kopar, pivo, vino, žitarice i zaslađena pića.

Dostupni oblici

Dostupan je u obliku vanadal sulfata, vanadil sulfata i vanadata.

Doziranje

Djeca:

Djeci se ne smiju davati suplementi vanadija.

Odrasli:

Znanstvenici ne znaju koliko vanadija je potrebno tijelu, ali 10-30 mcg bi trebali biti dovoljno. Doze iznad 1.8 mg mogu biti toksične i treba ih izbjegavati.

Mjere opreza

Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima, dodaci prehrani trebaju se uzimati samo pod liječničkim nadzorom.

Nuspojave uzimanja vanadija su bol u trbuhu, proljev, mučnina, povraćanje i plinovi. Neke životinje kojima je davan vanadat razvile su anemiju, nizak broj bijelih krvnih stanica i visok kolesterol pa ljudi s nekim od ovih problema ne smiju uzimati vanadij bez savjetovanja s liječnikom. Oboljeli od bolesti bubrega ne smiju uzimati vanadij.

Interakcije

Ako uzimate bilo koji od ovih lijekova, prije uzimanja vanadija savjetujte se s liječnikom: antikoagulansi (klopidogrel, varfarin, heparin, aspirin), antidijabetici.