Pretraži Zdravlje AZ:


Angelica archagelica - ljekovito bilje

Vrsta: Angelica archangelica L., Apiaceae

Hrvatski naziv: anđelika

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Korijen.

SASTAV: Odnosi se na korijen: furanokumarini i kumarini, eterična ulja (0.35-1.3%), flavonoidi (arhangelenon), palmitinska, kavena i klorogenska kiselina, šećeri.  
 
UPOTREBA: U prehrani se koristi kao začin (Maggi). U fitoterapiji se koristi kao stomahik, karminativ,  spazmolitik i diuretik – stimulira probavne žlijezde i gušteraču. Ponekad se uzima kod respiratornog katara, psihogene astme, dispepsije, perifernih vaskularnih bolesti, bronhitisa i upale pluća. Druge vrste (A. siensis) se tradicionalno koriste u kineskoj medicini kod dismenoreje, postnatalnih problema, anemije, konstipacije i kronične upale zdjelice. Zapadni naturopati koriste je kod hipertenzije, dijabetesa, anemije, za detoksikaciju jetre, modifikaciju imuniteta i olakšanje simptoma alergija.
 
DOZIRANJE: 4.5 g dnevno ili 1-2 g (dekokt) osušenog korijena 3 puta dnevno; 0.5 – 2 mL tinkture korijena (1:5 u 50% alkoholu) 3 puta dnevno; 1-2 g ploda.
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su minimalni protuupalni učinak, antibakterijsko djelovanje na Mycobacterium avium, antifungalni učinak na 14 od 15 gljivica. Metanolni ekstrakt korijena pokazao je spazmolitički učinak na glatke mišiće. Japanska anđelika pokazala je uterotonični učinak. Hlapive komponente snižavaju tlak.
 
Šećerne komponente zaslužene su za imunostimulatorno djelovanje i zaštitu gastričke mukoze od štete uzrokovane etanolom i indometacinom. Klinička istraživanja nisu dokazala djelovanja A. sinensis osim onog da ublažava simptome menopauze i poboljšava abnormalni metabolizam proteina kod kroničnog hepatitisa i jetrene ciroze.
 
NUSPOJAVE:  Zbog sadržaja furanokumarina, anđelika uzrokuje fotoosjetljivost te se preporučuje izbjegavati izlazak na sunce nakon lokalne primjene, a neki autori sugeriraju i izbjegavanje sunca nakon oralne primjene. A. koreana interferira s jetrenim metabolizmom heksobarbitona, a A. sinensis interferira s varfarinom.
 
KONTRAINDIKACIJE: Upotrebu korijena anđelike treba izbjegavati u trudnoći i laktaciji jer djeluje kao emenagog, abortiv i utječe na menstrualni ciklus (ako se radi o količinama koje su veće od onih uzetih u hrani). Prije uzimanja savjetovati se s liječnikom ukoliko uzimate heksobarbiton, varfarin ili druge lijekove koji imaju isto ili suprotno djelovanje kao anđelika.