Pretraži Zdravlje AZ:


Centella asiatica - ljekovito bilje

Vrsta: Centella asiatica L., Apiaceae

Hrvatski naziv: gotu kola, centela

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI:  Zelen.
 
SASTAV: Aminokiseline, flavonoidi, terpenoidi (aziatikozid, centelozid, madekasozid, brahmozid i brahminozid), eterična ulja, hidrokotilin (alkaloid), valerin (gorka tvar), masne kisleline, fitosteroli, smole i tanini.
 
UPOTREBA: U fitoterapiji se koristi kod reumatskih bolesti, kutanih afekata i površinski kod rana koje sporo zacjeljuju, leproznih ulkusa i cikatrizacije nakon operacije. Periferni je vazodilatator i diuretik. Topikalno se ekstrakt koristi i u tretmanima celulita.
 
DOZIRANJE: oralno 0.6 g suhe zeleni  3 puta dnevno kao infuz.  
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su učinkovitost kod zacjeljivanja rana, upale, želučanog i duodenalnog ulkusa, zatim depresivno djelovanje na središnji živčani sustav, relaksirajuće djelovanje na crijeva i maternicu, hipertenzivno djelovanje. Svježi sok zeleni nije pokazao antibakterijska svojstva, iako su ona dokazana za aziatikozid. Biljka je pokazala i blago antitumorsko djelovanje. Klinička istraživanja pokazala su učinkovitost kod psorijaze, zacjeljivanja rana i hipertrofnih ožiljaka. Potrebno je još dobro dizajniranih istraživanja.
 
NUSPOJAVE: Oralna primjena može uzrokovati pruritus po cijelom tijelu. Prijavljen je osjećaj pečenja nakon primjene na koži, ali nije razjašnjeno što ga je točno uzrokovalo. Istraživanje na štakorima je dokazalo spermicidno djelovanje i smanjenje plodnosti kod ženki.
 
KONTRAINDIKACIJE: Tvrdi se da gotu kola može uzrokovati fotoosjetljivost.  Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Gotu kola je abortiv i uterolitik te utječe na menstruacijski ciklus. Zbog ovih svojstava kontraindicirana je tijekom trudnoće i dojenja.