Pretraži Zdravlje AZ:


Češnjak - ljekovito bilje

Vrsta: Allium sativum, L., Alliaceae

Hrvatski naziv: češnjak
 
DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Lukovica. 
 
SASTAV: Enzimi (alinaza, peroksidaza, mirozinaza, katalaza, superoksid dismutaza, ...), eterično ulja (aliin, alicin i druge komponente koje sadrže sumpor, ...), proteini, aminokiseline, minerali, vitamini, elementi u tragovima, lipidi, prostaglandini. Preparat ne smije sadržavati manje od 0.45% alicina.
 
UPOTREBA: U pučkoj medicini koristio se kao lijek za gotovo sve bolesti, kao sredstvo za borbu protiv kuge, ali i kao magično sredstvo za zaštitu od uroka i zlih duhova. U prehrani se koristi kao začin. U medicini je korišten kod kroničnog bronhitisa, respiratornog katara, učestalih prehlada, magarećeg kašlja, bronhijalne astme, prehlade i kroničnog bronhitisa. Moderna medicina koncentrira se na njegovu upotrebu kod hipertenzije, ateroskleroze, tromboze, infekcija, hiperlipemije i u prevenciji karcinoma.
 
DOZIRANJE: 2-4 g suhe lukovice  3 puta dnevno. 4 g svježeg češnjaka dnevno. 2-4  mL tinkture (1:5 u 45% alkoholu) 3 puta dnevno. 0.03-0.12 mL ulja 3 puta dnevno. 2-4 mL soka. 2-8 mL sirupa češnjaka.
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su antihipertenzivno, antihiperlipidemijsko, antiartrogeno, antitrombotičko, fibrinolitičko, antioksidativno, antikancerogeno, antitumorsko, antihepatotoksično, hipoglikemijsko, imunomodulatorno i antimikrobno djelovanje što se pripisuje sumpornim komponentama.  
 
Još je prijavljeno i zaštitno djelovanje na probavni sustav i poboljšanje kognitivnih sposobnosti, relaksirajuće i kontrahirajuće djelovanje na glatke mišiće i usporavanje motiliteta probavnog sustava. Klinička istraživanja potvrdila su antihipertenzivno, antikancerogeno, antiaterosklerotičko, antihiperlipidemičko, antitrombotičko, fibrinolitičko, antioksidativno i repelentno djelovanje.
 
NUSPOJAVE:  Češnjak je generalno netoksičan. Nuspojave koje su prijavljene su osjećaj pečenja u ustima i probavnom sustavu, mučnina, povraćanje i proljev.  Postoji i mogućnost alergije na sastavnice koje sadrže sumpor. Postoji opasnost od pojačanog krvarenja kod pacijenata nakon operacije.
 
KONTRAINDIKACIJE: Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Moguća je interakcija kod testiranja ljudi na alilaldehide pošto se nakon konzumacije češnjaka u urinu pojavljuje isti razgradni produkt (alilmerkaptopurinska kiselina). Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji preporuča se izbjegavanje upotrebe veće od one koja se unosi hranom u tim stanjima. Kod dojenja, miris češnjaka prelazi u mlijeko, a tijekom trudnoće i u amniotsku tekućinu.