Pretraži Zdravlje AZ:


Cimicifuga - ljekovito bilje

Vrsta: Cimicifuga racemosa L., Ranunculaceae 

Hrvatski naziv: cimicifuga

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: podanak.
 
SASTAV: Kinolizidinski alkaloidi (citizin, N-metilcitizin), flavonoidi (formononetin), fenilpropanoidi, terpentinoidi, kiseline (salicilna, cimifugična, ...). 
 
UPOTREBA: Moderna upotreba se bazira na olakšanju menopauzalnih simptoma. U fitoterapiji je ponekad korištena i kod interkostalne mialgije, išijasa, magarećeg kašlja, drhtavice, zujanja u ušima, dismenoreje, kolika u maternici, mišićnog reumatizma i reumatoidnog artritisa. 
 
DOZIRANJE: 40-200 mg suhog korijena.  Etanolni ekstrakt ekvivalentan količini od 40 mg suhog ekstrakta. 0.4-2  mL tinkture (1:10 u 60% alkoholu) jednom dnevno. Za olakšanje menopauzalnih simptoma 40 mg dva puta dnevno. Ekstrakti se standardiziraju na triterpene (1% - deoksiakteina) i piju u dozi do 8 mg na dan.
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su različite rezultate vezane za hormonalnu aktivnost. Neka su pokazala estrogenu, neka antiestrogenu,  a neka pak selektivno djelovanje na estrogene receptore. Na životinjama je dokazano protuupalno i analgetičko djelovanje, vezanje na serotoninske receptore, vazoaktivno, hipokolesteremičko, antimalarijsko, antibakterijsko djelovanje, povećanje gustoće kostiju i djelovanje protiv HIV-virusa. Klinička istraživanja pokazala su da Cimicifuga racemosa može pomoći kod menopauzalnih simptoma, smanjiti napade migrene povezane s menstruacijom i pomoći smanjiti simptome osteoartritisa. 
 
NUSPOJAVE:  Prijavljene su blage nuspojave:  mučnina, povraćanje, glavobolja i vrtoglavica, ukrućenje ekstremiteta, bol u želucu, alergija, osjetljivost dojki. Zaključak je da se biljka dobro podnosi ukoliko se pridržava preporučenih doza. Prijavljeno je nekoliko slučajeva hepatotoksičnosti kod pacijenata koji su uzimali preparate koji sadrže Cimicifugu racemosu.
 
KONTRAINDIKACIJE: Osobe koje imaju poremećaje jetre  ili povijest istih trebaju izbjegavati korištenje. Ukoliko se pri korištenju jave neki novi simptomi ili nuspojave potrebno je obratiti se liječniku zbog moguće hepatotoksičnosti.  Cimicifuga se ne smije uzimati u bolesnim stanjima ovisnim o estrogenu (rak dojke).  Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog (hormonska nadomjesna terapija i oralni kontraceptivi)  ili suprotnog djelovanja. Provedena su neka istraživanja koja su pokazala da biljka inhibira CYP2D6 enzim i povećava citotoksičnost doksorubicina, a smanjuje citotoksičnost cisplatina. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji preporučuje se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.