Pretraži Zdravlje AZ:


Cnicus benedictus - ljekovito bilje

Vrsta: Cnicus benedictus L., Asteraceae

Hrvatki naziv: blaženi čkalj

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Zelen.
 
SASTAV: Lignani, polieni, steroidi, tanini, terpenoidi, eterična ulja, litospermna kiselina, sluzi, nikotinska kiselina, nikotinamidni kompleks, smole.
 
UPOTREBA: Još od srednjeg vijeka univerzalno sredstvo protiv cijelog niza bolesti – kao amarum, stomahik, kod dispepsije te za zacjeljivanje rana i čireva u želucu. U fitoterapiji se koristi kod  bolesti jetre i žuči, žutice, gastritisa, anoreksije, flatulentne dispepsije, bronhijalnog katara, površinski za gangrenozne i indolentne čireve i posebno kod atonične dispepsije i enteropatije s flatulentnim kolicima.
 
DOZIRANJE: 1.5-3 g suhe zeleni  3 puta dnevno kao infuz. 1.5-3 mL tekućeg ekstrakta (1:1 u  25% alkoholu) 3 puta dnevno.  
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su antibakterijsko, protuupalno, antitumorsko, antigonadotropno i adstrigentno djelovanje. Nema dokumentiranih kliničkih istraživanja.
 
NUSPOJAVE: Nema dokumentiranih nuspojava za ljude. 
 
KONTRAINDIKACIJE: Biljka može izazvati alergijsku reakciju kod osoba osjetljivih na alergene iz porodice Asteraceae. Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji preporučuje se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.