Pretraži Zdravlje AZ:


Crataegus monogyna - ljekovito bilje

Vrsta: Crataegus monogyna Jacq., Crataegus oxyacantha L., Rosaceae

Hrvatski naziv: bijeli glog, crveni glog

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: cvijet, list, plod
 
SASTAV: Amini, flavonoidi, tanini, cijanogenski glikozidi, saponini.
 
UPOTREBA: U fitoterapiji se koristi kod zatajenja srca, slabosti miokarda, tahikardije, hipertenzije, ateroskleroze i Beuergerove bolesti.
 
 
DOZIRANJE: 2-3 g cvijeta i lista gloga kao infuz 3 puta dnevno. 0.3-1 g suhog ploda  3 puta dnevno kao infuz. 0.5-1 mL tekućeg ekstrakta (1:1 u  25% alkoholu) 3 puta dnevno. 1-2 mL tinkture (1:5 u 45% alkoholu) 3 puta dnevno. Kod oslabljenih srčanih funkcija moderna fitoterapija preporučuje 160-900 mg vodeno etanolnog ekstrakta cvijeta i lista (4-7:1 ekstrakt u 45% etanolu ili 70% metanolu s definiranim sastavom flavonoida (3.5-19.8mg kao hiperozid) i/ili procijanidina (30-168.7 mg kao epikatehin) podijeljeno u 2-3 dnevne doze.
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su značajno kardiovaskularno (povećanje kontraktilnosti, krvnog protoka, miokardijalne cirkulacije, zaštitu od ishemijskog oštećenja i smanjenje perifernog vaskularnog otpora) djelovanje, blago depresivno djelovanje na središnji živčani sustav i antioksidativno djelovanje. Klinička istraživanja potvrdila su učinkovitost kod srčanih bolesti i, u kombinaciji s magnezijem, C. oxychantha i Eschscholitzia californica, kod anksioznih poremećaja.
 
NUSPOJAVE: Primjenjivani u terpijskim dozama, preparati gloga su dobro podnošljivi, a nuspojave su primijećene kod 1.3-1.4% pacijenata i uključivale su valove vrućine, probavne smetnje, palpitacije, vrtoglavicu, dispneju, glavobolju i epistaksiju.
 
KONTRAINDIKACIJE: Preparati gloga nisu primjereni za samoliječenje.  Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja, posebno kod digoksina. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji, kao i potencijalnog djelovanja na maternicu, preporučuje se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.