Pretraži Zdravlje AZ:


Divlji kesten - ljekovito bilje

Vrsta: Aesculus hippocastanum L., Hippocastanaceae 

Hrvatski naziv: divlji kesten

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: sjemenka
 
SASTAV:  Kumarini (eskulatin, fraksin), flavonoidi, saponini (escin), tanini, alantoin, aminokiseline, kolin, limunska kiselina, fitosteroli.
 
UPOTREBA: Ekstrakti sjemenki uklanjaju edeme, smanjuju lomljivost kapilara i povećavaju njihovu otpornost. U fitoterapiji se koristi kod varikoznih vena, hemoroida, flebitisa, proljeva, vrućice, povećanja prostate i kronične venozne insuficijencije u nogama. U tradicionalnoj medicini od listova kestena se pripremao sirup protiv kašlja.
 
DOZIRANJE: 0.2-1 g ploda  3 puta dnevno. Ekstrakt ekvivalentan 50-150 mg triterpena, računanih kao escin, podijeljen u doze. Lokalno se koriste ekstrakti u obliku gela ili kreme za vene.
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su protuupalno i djelovanje protiv edema, pojačanje venskog tonusa, analgetičko i antigranulacijsko djelovanje, smanjenje kapilarne permeabilnosti, izazivanje inicijalne hipotenzije koju slijedi produžena hipertenzija, inhibiciju aktivnosti hijaluronidaze, kontrakcije ileuma, antivirusno i adstrigenstno djelovanje. Klinička istraživanja za sad su potvrdila pozitivan učinak na smanjenje boli u nogama, edema i pruritusa uzrokovanih kroničnom venskom insuficijencijom.
 
NUSPOJAVE:  Ekstrakti se rijetko koriste oralno. Prijavljena su dva slučaja toksične nefropatije uzrokovana ingestijom visokih doza escina. Prijavljeno je i jedno oštećenje jetre. Istraživanja su pokazala da je opasnost od nefrotoksičnosti izrazito mala i može se pojaviti kad su bubrezi već oštećeni, a unosi se velika količina divljeg kestena. Ekstrakti za lokalnu primjenu mogu izazvati alergijsku reakciju, ali generalno su sigurni.
 
KONTRAINDIKACIJE: Divlji kesten može biti iritans za probavni sustav i, kao mjeru opreza, potrebno ga je izbjegavati u slučajevima oštećenja jetre i/ili bubrega.Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji preporuča se oralno izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.