Pretraži Zdravlje AZ:


Echinacea sp. - ljekovito bilje

VrstaEchinacea angustifolia L., Echinacea pallida L., Echinacea purpurea L., Asteraceae

Hrvatski naziv: ehinaceja, rudbekija, crvena rudbekija, pupavica

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Zelen, korijen.
 
SASTAV: Alkamidi (uglavnom izobutilamidi), fenilpropanoidi, polisaharidi (metilglukoarabinoksilan, ramnoarabinogalaktan, ksiloglukan),  eterična ulja, zasićeni pirolizidinski alkaloidi, flavonoidi, antocijanini,  slobodne fenolne kiseline,  betain, masne kisleline, jednostavni šećeri, steroli, vanilin, fitomelanin. Sastav biljke ovisi o podneblju, kvaliteti tla i procesu prerade/čuvanja. Svježi biljni materijal ima tri puta veći sadržaj alkamida nego suh.
 
UPOTREBA: Tradicionalno je korištena kod infekcija, septičkih rana, kao „antitoksin“ kod ugriza zmija i trovanja krvi, kod blage septikemije, čireva na koži, apscesa, nazo-faringalnog katara, peridontitisa, tonzilitisa, kao pomoćni tretman kod gripoznih bolesti, povratnih infekcija respiratornog i donjeg urinarnog trakta, eksterno za površinske rane koje sporo zacjeljuju. Današnji interes u fitoterapiji veže se za imunostimulativno djelovanje.
 
DOZIRANJE: Iz tradicionalnih tekstova: E. angustifolia i E pallida (korijen): 1g kao infuz 3 puta dnevno. 0.5-1 mL tekućeg ekstrakta (1:5 u 45% alkoholu) 3 puta dnevno ili 0.25-1 mL tekućeg ekstrakta (1:1 u 45% alkoholu) 3 puta dnevno. 1-5 mL tinkture (1:5 u 45% alkoholu) 3 puta dnevno. 
 
Noviji tekstovi: E. pallida (korijen): vodeno-etanolni ekstrakt koji odgovara količini od 900 mg suhe droge dnevno (tinktura 1:5 u 50% alkoholu od svježe biljke ili 7-11:1 u 50% alkoholu od suhe biljke).  E. purpurea (zelen): 6-9 mL iscijeđenog soka dnevno; (korijen): 3x60 kapi tinkture (1:5 u 55% alkoholu) što je ekvivalent 3x300 mg suhe droge.  E. angustifolia: 1-3g suhog korijena dnevno.
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su imunomodulatorno, antivirusno, antibakterijsko, antifungalno, protuupalno, antitumorsko, insekticidno (komarci) i antioksidativno djelovanje. Klinička istraživanja dokazala su imunomodulatorno, profilaktičko djelovanje kod prehlade, gripe i ostalih upalnih bolesti dišnih puteva, pokazalo se da je ehinacea učinkovita i kod tretmana tih bolesti, ali iz podataka o istraživanjima nemoguće je preporučiti određeni preparat ili određenu dozu.
 
NUSPOJAVE: U mnogim kliničkim istraživanjima koja su provedena, vrlo je malo prijavljenih nuspojava (uglavnom blage probavne smetnje). Baza podaraka Svjetske zdravstvene organizacije tijekom 40 godina sakupila je 259 slučajeva nuspojava koje uključuju abdominalnu bol, angioedem, dispneju, mučninu, pruritus, osip, eritematozni osip i urtikariju. Osobe osjetljive na alergene iz porodice Asteraceae podložne su alergijskoj reakciji na ehinaceu. Prijavljena su tri različita slučaja težih nuspojava kod pacijenata koji su, između ostalog, uzimali i ehinaceu, ali nije potvrđeno da je ehinacea uzrokovala te nuspojave.

Toksikološka istraživanja pokazala su da ehinacea ima nisku razinu toksičnosti.  Visoke koncentracije A. purpuree izazvale su smanjen motilitet spermija, smanjenu sposobnost prodiranja u jajnu stanicu i denaturaciju DNA u spermijima hrčaka. Isto nije primijećeno kod niskih koncentracija. Iako sadrži pirolizidinske alkaloide, oni su zasićeni i netoksični.
 
KONTRAINDIKACIJE: Ehinaceja se ne smije koristiti dulje od osam tjedana bez pauze! Ehinacea je kontraindicirana kod kroničnih sistemskih (tuberkuloza, leukemija) i autoimunih bolesti (dijabetes, reumatoidni artitis, bolesti kolagena, multipla skleroza). Iako ima imunomodulatorno djelovanje, treba je uzimati s oprezom ukoliko se koriste imunosupresivi.  Ne smije se uzimati kod infekcije HIV-om. Ehinacea interreagira s metabolizmom kofeina, midazolama i tolbutamida. Dokazano je i da inhibira jetreni CYP3A4 enzim.  Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji preporuča se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.