Pretraži Zdravlje AZ:


Glycyrrhiza glabra - ljekovito bilje

Vrsta: Glycyrrhiza glabra, Leguminosae

Hrvatski naziv: sladić

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Korijen

SASTAV: Kumarini (glicirin, heniarin, likumarin), saponini (glicirizin) , flavonoidi, terpenoidi, eterična ulja, aminokiseline, amini, gume, lignin, škrob, steroli, šećeri, vosak.

UPOTREBA: U fitoterapiji je korišten kod bronhijalnog katara, bronhitisa, kroničnog gastritisa, peptičkog ulkusa, kolika i adrenalne insuficijencije.

DOZIRANJE: 1-4 g suhog usitnjenog korijena  3 puta dnevno kao dekokt. 0.6-2 g tekućeg ekstrakta.

FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su steroidno djelovanje vezanjem na steroidne receptore u tijelu (glukokortikoidne, mineralkokortikoidne, receptore spolnih hormona), antiestrogeno, antitrombotičko, antidijabetičko (smanjuje nuspojave dijabetesa), protuupalno, antivirusno, antimikrobno i hepatoprotektivno djelovanje.  Klinička istraživanja pokazala su antiulkusno i mineralokortikoidno djelovanje sladića.

NUSPOJAVE: Dugotrajna upotreba sladića rezultira simptomima hiperaldosteronizma (hipertenzija, zadržavanje natrija, klora i vode, hipokalijemija, povećanje tjelesne mase, smanjene koncentracije renina, aldosterona i antidiuretskog hormona u plazmi). Zabilježena je i hipokalijemijska miopatija, teška hipokalijemija s rabdomiolizom, mioglobinemija, kongestivno zatajenje srca i plućni edem te amenoreja. To su bili pojedinačni slučajevi u kojima je postojala kontraindikacija za korištenje ili je doza bila jako velika.

KONTRAINDIKACIJE: Sladić je zbog mineralokortikoidnih svojstava kontraindiciran kod srčanih bolesti, a ostali ga trebaju oprezno koristiti. Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Zbog  podataka o toksičnosti, u trudnoći i laktaciji preporučuje se izbjegavanje upotrebe.