Pretraži Zdravlje AZ:


Gospina trava - ljekovito bilje

Vrsta: Hypericum perforatum L., Clusiaceae 

Hrvatski naziv: gospina trava, kantarion

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Zelen (vršni dijelovi u cvatu).
 
SASTAV: Antrakinonski derivani – naftodiantroni (hipericin), flavonoidi, prenilirani floroglucinoli (hiperforin, adhiperforin), tanini, fenoli, eterično ulje (metil-2-oktan), kiseline, karotenoidi, kolin, nikotinamid, pektin, β-sitosterol i alkoholi.
 
UPOTREBA: U fitoterapiji se koristi kod lakih i srednje teških depresija,  kod ekscitabilnosti, neuralgije, menopauzalne neuroze, anksioznosti i kao tonik za živce. Lokalno kod išijasa, dermatoloških problema, zacjeljivanja rana itd. 

DOZIRANJE: 2-4 g suhe droge 3 puta dnevno kao infuz. 2-4 mL tekućeg ekstrakta (1:1 u  25% alkoholu) 3 puta dnevno. 2-4 mL tinkture (1:10 u 45% alkoholu) 3 puta dnevno. Klinička istraživanja su za depresiju koristila između 240 i 1800 mg ekstrakta  standardiziranog na sadržaj hipericina.
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su antidepresivno, antikancerogeno, antimikrobno (gramm-pozitivne bakterije), antiviralno, antialkoholičko (pomaže pri odvikavanju), protuupalno, antioksidativno, hipotenzivno, uterotonično, analgetičko i adstrigentno djelovanje. Opsežna klinička istraživanja dokazala su antidepresivno djelovanje.
 
Također, klinička istraživanja pokazala su da je gospina trava korisna kao pomoć kod sezonske depresije (zimske), virusnih oboljenja, umora, PMS-a, somatoformnih poremećaja (kronični višestruki fizički simptomi koje ne objašnjava organska patologija), psihovegetativnih simptoma povezanih s menopauzom, pretilosti (zajedno s narančom i kofeinom), tjelesne izdržljivosti, atopijskog dermatitisa i zacjeljivanja rana (ako se koristi topikalno). 
 
NUSPOJAVE: Ako se uzima u preporučenim količinama, gospina trava je sigurna za upotrebu, nuspojave su rijetke, blage i uglavnom su to probavne smetnje. Kod tretmana bez liječničkog nadzora prijavljene nuspojave su alergijske reakcije i vizualni poremećaji.  Kod korištenja gospine trave eksterno javlja se fotoosjetljivost i ne smije se duže izlagati suncu.
 
Kod osoba svjetlije puti moguća je povećana apsorpcija u kožu nakon oralne upotrebe pa je potreban oprez. Prijavljeni su pojedinačni slučajevi manije, hipomanije, shizofrenije, delirija i akutne anksioznosti kod osoba koje su imale psihičke poremećaje i liječile su se gospinom travom bez nadzora liječnika pa postoji mogućnost prekoračenja doze. Prijavljen je slučaj subakutne toksičke neuropatije, senzorne živčane hipersenzitivnosti, konfuzije, dezorjentacije, hipertenzivne krize i seksualne disfunkcije. 
 
KONTRAINDIKACIJE: Kod osjetljivih ljudi moguće su alergije. Postoje dokazi za interakcije s  brojnim lijekovima - antikonvulzivima, ciklosporinom, digoksinom, indinavirom (i drugim lijekovima protiv HIV-a), oralnim kontraceptivima, teofilinom i varfarinom. Moguće su interakcije i s inhibitorima apsorpcije serotonina (sertralin, paroksetin, triptani) i anesteticima (potrebno je prekinuti terapiju gospinom travom 5 dana prije operacije). Zbog nedostatka podataka o toksičnosti u trudnoći i laktaciji, preporučuje se izbjegavanje korištenja gospine trave u tim stanjima.