Pretraži Zdravlje AZ:


Imela - ljekovito bilje

Vrsta: Viscum album, Loranthaceae 

Hrvatski nazivimela, bijela imela 

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: List, plod i grančice.
 
SASTAV:  Kiseline, alkaloidi, amini, flavonoidi, lektini, terpenoidi, viskotoksini, lignani, fenilpropanoidi, polialkoholi, polisaharidi.
 
UPOTREBA: U fitoterapiji korištena kod hipertenzije, aterioskleroze, tahikardije uzrokovane nervozom, hipertenzivnih glavobolja, koree i histerije. Moderna medicina koristi je kao dodatnu  terapiju kod karcinoma, hepatitisa C i HIV-a.
 
DOZIRANJE: 2-6 g suhih listova  3 puta dnevno kao infuz. 1-3 mL tekućeg ekstrakta (1:1 u  25% alkoholu) 3 puta dnevno. 0.5 mL tinkture (1:5 u 45% alkoholu) 3 puta dnevno. 40-120 mL infuza (1:20 u hladnoj vodi) dnevno. 0.3-0.6 mL blagog ekstrakta (1:8 tinktura ili infuz) 3 puta dnevno. U suportivnoj terapiji kod karcinoma koriste se razni ekstrakti (ovisno o vrsti karcinoma) supkutanim injekcijama.
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su citotoksično, antikarcinogeno, imunomodulatorno, aglutinirajuće, hipotenzivno i antimikrobno djelovanje. Klinička istraživanja potvrdila su antikancerogeno djelovanje. Klinička istraživanja imunomodulatornog djelovanja donijela su kontradiktorne rezultate. Preliminarna klinička istraživanja u slučaju hepatitisa C, HIV-a i respiratornih infekcija pokazala su pozitivan učinak imele.
 
NUSPOJAVE: Prijavljene su neke nuspojave (njih 12: hepatitis, abnormalna funkcija jetre, mialgija, vrtoglavica, kašalj, abdominalna bol, pireksija, urtikarija, arteritis i jedna moguća interakcija), ali jasna povezanost s imelom nije utvrđena. Iz kliničkih istraživanja prijavljene su lokalne reakcije (urtikarija i/ili eritrem) koje su se povukle unutar 48 sati. Prijavljene su još i mialgija, vrućica, nesanica, umor, osjećaj hladnoće ili topline i kihanje, ali rjeđe.
 
Prijavljena su i tri slučaja anafilaktičke reakcije. Lektini i viskotoksini imele su toksični (negativni inotropni efekt na srce, refleksna bradikardija i hipotenzija). Viskotoksini uzrokuju kontrakciju mišića i progresivnu depolarizaciju izoliranih glatkih, skeletnih i srčanih mišića (LD50 za miša je 0.7 mg/kg intraperitonealno).  Lektini inhibiraju sintezu proteina, uzrokuju makroskopske lezije i citotoksični su (LD50 za miša je 80µg/kg).
 
KONTRAINDIKACIJE: Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Imela je zbog svoje toksičnosti kontraindicirana u trudnoći i laktaciji.