Pretraži Zdravlje AZ:


Kava-kava - ljekovito bilje

Vrsta: Piper methysticum, Piperaceae 

Hrvatski naziv: kava-kava

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Oguljen osušeni podanak.

SASTAV: Kavalaktoni, alkaloidi/amidi, kalkoni (flavokavain A, B i C), steroidi, esteri, alifatski alkoholi, cinamilidenaceton, dugolančane masne kiseline.

UPOTREBA: Koristi se kao stimulirajuće piće na Pacifičkim otocima (Fiji, Samoa, Tonga) jer smanjuje umor i anksioznost, a izaziva veselo i društveno ponašanje. Nuspojave koje prate takvu upotrebu su vrtoglavica, poremećaji spavanja, bolovi u trbuhu, letargija i kožni problemi. Najznačajnija upotreba u tradicionalnoj i modernoj medicini je u tretmanu anksioznosti, umora, blage depresije i menopauzalnih simptoma. Tradicionalna medicina navodi još i upotrebu u mješavinama protiv cistitisa, uretritisa, infekcija i upala urogenitalnog trakta, reumatizma i površinski bolova u zglobovima.

DOZIRANJE: 1-5-3 g suhog rizoma dnevno što je ekvivalent 60-120 mg kavalaktona. 3-6 mL tekućeg ekstrakta (1:2 ) dnevno. Standardizirani pripravci: 100-200 mg kavalaktona dnevno ili 60 mg kavalaktona 2-4 puta dnevno u obliku tablete. U kliničkim istraživanjima, učinak je postigao 70%-tni ekstrakt.

FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su anksiolitičko, sedativno, antipsihotičko (smola), antikonvulzivno, neuroprotektivno,  analgetičko, miorelaksirajuće, antitrombotičko i antifungalno djelovanje. Klinička istraživanja potvrdila su anksiolitičko djelovanje, poboljšanje raspoloženja i kognitivnih sposobnosti te smanjenje ekstrapiramidalnih nuspojava kod korištenja neuroleptika.

NUSPOJAVE: Klinička istraživanja otkrila su da su nuspojave kod upotrebe kave blage, prolazne i slične onim u placebo grupama. Ipak, WHO je uočila neke nuspojave: hepatotoksičnost, kava-dermatopatiju, nekontrolirane pokrete, diskineziju (nije potvrđena povezanost za posljednja dva), izolirane slučajeve miopatije i mioglobinurije, vizualne poremećaje i slučaj hipokalijemijske renalne tubularne acidoze.