Pretraži Zdravlje AZ:


Medvjetka - ljekovito bilje

Vrsta: Arctostaphylos uva ursi, Ericaceae 

Hrvatski naziv: medvjetka 

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: List
 
SASTAV: Flavonoidi, iridoidi, kvinoni, tanini, terpenoidi, kiseline, alantoin, smole, tragovi eteričnog ulja i voskovi.
 
UPOTREBA: U medicini je korištena kod urinarnih infekcija - cistitisa, uretritisa, disurije,pijelonefritisa, liturije, a posebno kod akutnog kataralnog cistitisa s disurijom i kiselim urinom.
 
DOZIRANJE: 1.5-4 g suhih listova 3 puta dnevno kao infuz. 1.5-4 mL tekućeg ekstrakta (1:1 u 25% alkoholu) 3 puta dnevno.  2-4 mL koncentriranog infuza. 15-30 mL svježeg infuza. Droga je aktivna u lužnatom mediju pa se uz nju preporučuje uzimanje hrane i pića koja zalužuju urin. Neki autori preporučuju uzimanje sode-bikarbone uz infuz medvjetke. 
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su antimikrobno, protuupalno i citotoksično djelovanje. Nema dokumentiranih kliničkih istraživanja, ali je klinička praksa pokazala uspjeh u smanjenju simptoma upale donjeg urinarnog trakta. 
 
NUSPOJAVE: Hidrokinoni su toksični ukoliko se unesu u velikim dozama (6-20 g) i uzrokuju tinitus, mučninu, povraćanje, osjećaj gušenja, kratkoću daha, cijanozu, delirij, konvulzije i kolaps. 5 g (30 – 100 g biljke) je letalno. Zbog visokog sadržaja tanina, dugotrajna upotreba može izazvati kronično smanjenu aktivnost jetre.
 
KONTRAINDIKACIJE: Preporučuje se izbjegavanje korištenja kisele hrane (voća i voćnih sokova) da se poboljša učinak. Ako se simptomi ne povuku unutar 48 sati, treba konzultirati liječnika. Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji, ali i zbog potencijalne toksičnosti tanina, preporučuje se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.