Pretraži Zdravlje AZ:


Pasiflora - ljekovito bilje

Vrsta: Passiflora incarnata, Passifloraceae 

Hrvatski naziv: pasiflora, kristova kruna

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Zelen
 
SASTAV: Indolni alkaloidi β-karbolinskog tipa, flavonoidi (viteksin), ginokardin (cijanogleni glikozid), γ-benzopironi (maltol i etilmaltol), pasikol (poliacetilen), eterično ulje, masne kiseline, aminokiseline, mravlja i butirična kiselina, steroli i šećeri. Kumarini su pronađeni u korijenu. 
 
UPOTREBA: U fitoterapiji kod anksioznosti, neuralgija, generaliziranih napada, histerije, tahikardije uzrokovane nervozom, spastične astme, nesanice i umora.
 
DOZIRANJE: 2.5 g suhe zeleni  3 puta dnevno kao infuz. 1-4 mL tinkture (1:8) 3 puta dnevno.
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su anksiolitičko, sedativno, antikonvulzivno, protu-ovisničko, afrodizijačko, protuupalno, antitusičko, antivirusno i antimikrobno djelovanje pasiflore. Klinička istraživanja dokazala su anksiolitičko djelovanje. 
 
NUSPOJAVE: U preporučenim dozama prijavljene su blage nuspojave kao što je vrtoglavica, suha usta, glavobolja, potištenost, konstipacija. Opisani su pojedinačni slučajevi teže mučnine, povraćanja i ventrikularne tahikardije, zatim hipersenzitivnog vaskulitisa i dvije hepatotoksične reakcije za koje nije utvrđena povezanost s pasiflorom.
 
KONTRAINDIKACIJE: Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji preporučuje se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.