Pretraži Zdravlje AZ:


Pimpinella anisum - ljekovito bilje

Vrsta: Pimpinella anisum L., Apiaceae

Hrvatski naziv: anis, aniš

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Plod.
 
SASTAV: Kumarini, flavonoidi, 1,5-5% eteričnog ulja (trans-anetol), ugljikohidrati, lipidi, triterpeni (β-amirin), fitosteroli (stigmasterol).
 
UPOTREBA: U prehrani se koristi kao začin. U fitoterapiji se koristi kao sekretolitik, spazmolitik i karminativ. Upotrebljava se kod bronhijalnog katara, hripavca, spazmičkog kašlja, flatulentnih kolika, topikalno kod ušljivosti i svraba. Najvažnija primjena mu je kod bronhitisa, traheitisa s konstantnim kašljem i kao prevencija kolika uzrokovanih upotrebom laksativa. Koristio se i kao estrogeni dodatak koji povećava proizvodnju mlijeka, potiče menstruaciju, olakšava porođaj, smanjuje simptome muškog klimakterija i pojačava libido.
 
DOZIRANJE: Odrasli 1-5 g zdrobljenog suhog ploda u 150 mL vode kao infuz nekoliko puta dnevno, djeca do 1 godine 1 g zdrobljenog suhog ploda, djeca 1-4 godine 2 g zdrobljenog suhog ploda, djeca iznad 4 godine koriste dozu za odrasle; 0.05-0.2 mL ulja tri puta dnevno; 0.3-1 mL aniševog špirita 3 puta dnevno ; 15-30 mL destilirane aniševe vode 3 puta dnevno.
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Za farmakološko djelovanje zaslužan je anetol koji je strukturni analog adrenalina, noradrenalina i dopamina. Istraživanja na životinjama pokazala su antimikrobno, antifungalno, insekticidno, spazmolitičko, sekretolitičko, ekspektorantno, antitumorsko djelovanje, djelovanje na središnji živčani sustav (slabije antikonvulzivno od standardnog tretmana) i pomoć pri oporavku jetre.  Nedostaje kontroliranih kliničkih istraživanja koja bi ova djelovanja potvrdila na ljudima.
 
NUSPOJAVE: Anetol uzrokuje kontaktni dermatitis, a bergapten fotoosjetljivost. Unošenje 1-5 mL aniševog ulja uzrokuje povraćanje, mučninu, napadaje i plućni edem. Letalna doza aniševog ulja je 2.7 g/kg tjelesne mase, a trans-anetola 2-3g/kg. Koncentracije veće od 0,1% tjelesne mase su hepatotoksične. Terapijske doze pokazuju zanemarivu hepatotoksičnost. Istraživanja na životinjama pokazala su da dugotrajno uzimanje visokih doza uzrokuje citotoksičnost, ali ne i genotoksičnost. Tvar koja je problematična je razgradni produkt anetola: anetol-epoksid, ali njega osim u kontinuirano iznimno visokim dozama nastaje zanemarivo malo pa je upotreba anisa kao začina i lijeka u propisanim dozama bezopasna.
 
KONTRAINDIKACIJE: Upotreba anisa treba se izbjegavati kod dermatitisa, upala kože i alergijskih kožnih reakcija te kod poznate osjetljivosti na anetol. Anis se treba izbjegavati prije izlaganja suncu. Pošto je anetol strukturni analog miristicina, velike količine anisa mogu imati slične neurološke nuspojave kao i muškatni oraščić. Anis se smatra abortivom i potiče izlučivanje mlijeka pa je veće količine potrebno izbjegavati u trudnoći, ali preporučene količine anisa sigurne su kod laktacije. Izbjegavati kod estrogen-ovisnih tumora.