Pretraži Zdravlje AZ:


Piskavica - ljekovito bilje

Vrsta: Trigonella foenum graecum, Fabaceae 

Hrvatski naziv: piskavica  

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Sjeme
 
SASTAV: Piridinski alkaloidi, proteini, aminokiseline, flavonoisi, saponini, kumarini, lipidi, sluzna vlakna, vitamini i minerali.
 
UPOTREBA: U prehrani se koristi kao začin. U fitoterapiji se koristi kod kolesterola i dijabetesa, kod zarastanja rana, anoreksije, dispepsije, gastritisa, konvalescencije, površinski kod frunkuloze, mialgije, limfadenitisa, gihta i čireva na nogama.
 
DOZIRANJE: 1-6 g sjemena  3 puta dnevno.  

FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: 
Istraživanja na životinjama pokazala su hipokolesteremijsko, hipoglikemijsko, uterolitičko, antivirusno, kardiotoničko, diuretičko, antiflogističko i antihipertenzivno.  Klinička istraživanja potvrdila su hipoglikemijsko i hipokolesteremijsko djelovanje.

NUSPOJAVE: 
Nema dokumentiranih nuspojava. Toksičnost je jako niska (5g/kg).

KONTRAINDIKACIJE:
 Zbog visoke koncentracije sluznih vlakana, apsorpcija lijekova uzetih zajedno s piskavicom može biti smanjena. Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Zbog uterotoničkog djelovanja i nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji preporuča se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.