Pretraži Zdravlje AZ:


Plantago major - ljekovito bilje

Vrsta:  Plantago major L. , Plantaginaceae

Hrvatski naziv: veliki trputac, muška bokvica, širokolisni trputac
 
DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: List
 
SASTAV:  Kiseline, alkaloidi, aminokiseline, ugljikohidrati, flavonoidi, iridoidi, tanini, kolin, alantoin, invertin, emulzin, masti, smole, saponini, steroidi, tioglukozid.
 
UPOTREBA: U narodnoj medicini kao ljekovito sredstvo za liječenje rana (uglavnom sokom iz svježeg lista ili 10%-tnom masti koja se pripravlja od suhog praška); za zaustavljanje krvarenja i izlučivanje sluzi iz dišnih puteva. U suvremenoj fitoterapijskoj praksi koristi se pri upali sluznice usne šupljine i ždrijela, kataru dišnih puteva i kod iritabilnog kolona.
 
U medicini je ponekad korišten kod cistitisa s hematurijom i kod hemeroida s krvarenjem i iritacijom.
 
DOZIRANJE: 2-4 g suhog lista 3 puta dnevno kao infuz. 2-4 mL tekućeg ekstrakta (1:1 u 25% alkoholu) 3 puta dnevno. 2-4 mL tinkture (1:5 u 45% alkoholu) 3 puta dnevno.
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su bronhodilatatorno, hipotenzivno, protuupalno, antibakterijsko,  blago laksativno, hipokolesteremijsko, uterotonično i hepatoprotektivno djelovanje. Klinička istraživanja pokazala su pozitivan učinak kod spastičkog i nespastičkog kroničnog bronhitisa.  U kombinaciji s njemačkom kamilicom, turicom, paprenom metvicom i gospinom travom djelotvoran je za oslobađanje boli kod kroničnog gastroduodenitisa.
 
NUSPOJAVE: Moguć je alergijski kontaktni dermatitis i iritacija kod osjetljivih pojedinaca. Velike doze mogu uzrokovati laksativno i hipotenzivno djelovanje.
 
KONTRAINDIKACIJE: Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog  ili suprotnog djelovanja. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji te zbog uterotoničkog djelovanja, preporučuje se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.