Pretraži Zdravlje AZ:


Sambucus nigra - ljekovito bilje

Vrsta: Sambucus nigra L., Caprifoliaceae 

Hrvatski naziv: bazga, crna bazga.

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Cvijet.
 
SASTAV: Flavonoidi, triterpeni (α- i β-amirin, oleinska i ursolična kiselina), eterična ulja, klorogenska kiselina, tanini, sluzi, plastocinin, pektin i šećeri. Iz lista su izolirani cijanogleni glikozidi, kolin, flavonoidi, tanini, steroli, triterpeni, alkani i masne kiseline.
 
UPOTREBA: U fitoterapiji se koristi kod prehlade, gripe, kroničnog nazalnog katara sa začepljenjem ušiju i sinusitisom. Bazga ima još i diuretička, laksativna i protuupalna svojstva.
 
DOZIRANJE: 2-4 g suhog cvijeta  3 puta dnevno kao infuz. 2-4 mL tekućeg ekstrakta (1:1 u  25% alkoholu) 3 puta dnevno.  
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su protuupalno, antivirusno, diuretičko, antispastičko (crijeva), spazmogeno (maternica) i hepatoprotektivno djelovanje kao i interferon-stimulirajuće (fitohemaglutinini iz biljke), tj. imunostimulirajuće. Nema dokumentiranih kliničkih istraživanja.

NUSPOJAVE
: Nema prijavljenih nuspojava, ali postoji opasnost od trovanja zato što korijen, list, stabljika i nezreli plod sadrže cijanogenske glikozide. Zreli plod i cvijet su sigurni za upotrebu.

KONTRAINDIKACIJE
: Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji preporučuje se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.