Pretraži Zdravlje AZ:


Turnera diffusa - ljekovito bilje

Vrsta: Turnera diffusa, Turneraceae 

Hrvatski naziv: damiana

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: List, stabljika
 
SASTAV: Ugljikohidrati (gume 13.5%, škrob 6%, šećeri), cijanogenski glikozidi (tetrafilin B), fenolni glikozidi (arbutin), tanini, eterična ulja(1,8-cineol, p-cimen, timol, α- i β-pinen, ...), kiseline, alkani, damianin, flavoni, β-sitosterol, smole.
 
UPOTREBA: U fitoterapiji korištena kod depresije, dispepsije uzrokovane nervozom, atonične konstipacije, impotencije i kod anksiozne nervoze s dominantnim seksualnim faktorom.
 
DOZIRANJE: 2-4 g suhe droge 3 puta dnevno kao infuz. 2-4 mL tekućeg ekstrakta 
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su hipoglikemijsko djelovanje, depresorno djelovanje na središnji živčani sustav i antibakterijsko djelovanje.  Nema dokumentiranih kliničkih istraživanja koja bi potvrdila djelotvornost damiane za bilo koje od navedenih stanja.
 
NUSPOJAVE: Arbutin je u visokim dozama toksičan, ali je njegova količina u biljci premala da bi izazvala nuspojave ako se biljka koristi u preporučenim dozama.
 
KONTRAINDIKACIJE: Dugotrajna upotreba nije preporučljiva zbog sadržaja cijanogenih glikozida koji mogu izazvati trovanje.  Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji preporučuje se izbjegavanje upotrebe koja prelazi količine koje se koriste u hrani u tim stanjima.