Pretraži Zdravlje AZ:


Vaccinium vitis-idaea - ljekovito bilje

Vrsta: Vaccinium macrocarpon L., Vaccinium vitis-idaea L., Ericaceae 

Hrvatski naziv: brusnica
 
DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Plod i list.
 
SASTAV:  Kiseline, ugljikohidrati, fenoli (antocijanini, proantocijanidini), tragovi glikozida, vlakna. Listovi- alkaloidi, trjeslovine, hidrokinonski derivati.
 
UPOTREBA: Brusnica ima široku primjenu u prehrani. U medicini se korsiti kod krvnih poremećaja, infekcija urinarnog trakta, trbušnih bolesti, jetrenih problema, povraćanja, gubitka apetita, skorbuta i u preparatima za tretiranje rana. 
 
Zbog djelovanja sličnog medvjetki (uroantiseptik), list europske brusnice, Vaccinii vitis ideae folium koristi se kao i list medvjetke, a prednost mu je što će zbog manje količine trjeslovina u svom sastavu list brusnice biti primjereniji od medvjetke za upotrebu kod osjetljivih osoba, osoba sa gastritisom i kod djece.

Za plod američke brusnice, Vaccinium macrocarpon, smatra se da sprečava adheziju bakterija na epitel sluznice mokraćnog sustava te da tako prevenira infekciju E. Coli i vrstama Proteus, Pseudomonas kao i drugim bakterijama. Sok i ekstrakti ploda američke brusnice mogu se koristiti kroz dulje vrijeme u profilaktičke svrhe, međutim, upravo se zbog svog svojstva zakiseljavanja mokraće nikada ne koriste zajedno sa medvjetkom!

DOZIRANJE:  Doze koje su korištene u kliničkim istraživanjima za prevenciju urinarnih infekcija variraju. Jedno je istraživanje koristilo 300 mL soka brusnice dnevno kroz 6 mjeseci. Kao uroantiseptik, čaj od listova priprema se tako da se jedna velika žlica lista brusnice prelije s 300 ml hladne vode i ostavi na sobnoj temperaturi 3-6 sati. Nakon toga se ugrije i na vršku noža joj se doda soda bikarbona. Pije se u malim gutljajjima.
 
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su da plod brusnice sprečava urinarne infekcije tako što zakiseli okružje i sprečava prijanjanje bakterija ne epitelne stanice što sprečava njihov rast i razmnožavanje. Pokazano je još i antikancerogeno, antioksidativno i antifungalno djelovanje.

Klinička istraživanja dokazala su djelovanje kod prevencije urinarnih infekcija, ali dokazi za tretman urinarnih infekcija još nisu čvrsti jer nema pouzdanih istraživanja.  Klinička istraživanja dokazala su i sposobnost acidifikacije urina kod muškaraca i povećanu apsorpciju vitamina B12.
List brusnice, zbog svog sastava sličnog onog medvjetki (Arctostaphylos uva-ursi) – koristi se kao uroantiseptik.
 
NUSPOJAVE:  U istraživanjima je postotak odustajanja visok (20-55%) zbog lošeg okusa brusnice kad se unosi u velikim količinama. 
 
KONTRAINDIKACIJE: Zbog značajne koncentracije šećera u komercijalnom soku od brusnice, dijabetičari trebaju biti oprezni kod upotrebe. Također, bitno je uzimati dovoljne količine vode kako bi se osigurao dovoljan protok urina.  Dokumentirana je interakcija s varfarinom i osobe koje uzimaju taj lijek, ne smiju piti sok od brusnice, niti konzumirati brusnicu u nekom drugom obliku kao terapiju. 
 
Nema poznatih problema s uzimanjem brusnice tijekom trudnoće i dojenja ukoliko ono ne prelazi normalne količine uzete hranom.
Sok i ekstrakti ploda američke brusnice mogu se koristiti kroz dulje vrijeme u profilaktičke svrhe, međutim, upravo se zbog svog svojstva zakiseljavanja mokraće nikada ne koriste zajedno sa medvjetkom koja je vrlo jak uroantiseptik!
 
Također se, zbog istog razloga, plod brusnice i list brusnice nikada ne piju zajedno!