Pretraži Zdravlje AZ:


Valerijana - ljekovito bilje

Vrsta: Valeriana  officinalis, Valerianaceae

Hrvatski naziv: valerijana, odoljen

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: korijen

SASTAV: Piridinski alkaloidi, iridoidi (valepotrijati), steroidi, eterično ulje, aminokiseline, polifenolne kisleine, metil-2-pirolketon, kolin, tanini, gume, smole.

UPOTREBA: U fitoterapiji je korištena kod histerije, ekscitabilnosti, nesanice, hipohondrije, migrene, grčeva, intestinalnih kolika, reumatskih bolova, dismenoreje i za mentalnu relaksaciju.

DOZIRANJE: 1-3 g suhog korijena  3 puta dnevno kao infuz ili dekokt. 2-6 mL tekućeg ekstrakta (1:2) dnevno. 3-5 mL tinkture (1:5 u 70% alkoholu) 3 puta dnevno ili 1-3 mL jednom do nekoliko puta dnevno.

FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su sedativno, depresivno djelovanje na središnji živčani sustav, smirujuće, miorelaksirajuće, antikonvulzivno, dilatirajuće na koronarne arterije,  antiaritmičko, antispastičko, citotoksično i aktivirajuće djelovanje na komplement. Klinička istraživanja potvrdila su hipnotičko (olakšava spavanje) djelovanje.

NUSPOJAVE: Nuspojave su rijetke, blage i prolazne ukoliko se valerijana koristi u zadanim dozama. Postoje izolirani slučajevi srčanih komplikacija, delirija, hepatotoksičnih reakcija, ali u svakom od tih slučajeva postojali su drugi faktori koji mogu objasniti komplikacije. Dokazana je in vitro citotoksičnost i mutagenost za valepotrijate, ali klinički značaj je zanemariv kod oralne primjene jer se valepotrijati brzo razgrađuju.

KONTRAINDIKACIJE: Ne preporučuje se uzimanje valerijane 1-2 sata prije upravljanja vozilima. Također, upotreba valerijane i alkohola je kontraindicirana. Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja (barbiturati, sedativi) . Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji preporučuje se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.