Pretraži Zdravlje AZ:


Akne - prehrana po tegobama

drugi nazivi: prištići, bubuljice, miteseri

Prehrana

Iako neke osobe izvještavaju pogoršanje stanja vezano uz hranu, ne postoji znanstveni dokaz da bilo koja hrana (čak i čokolada) utječe na akne. Moguće je da ipak alergije na hranu, pogotovo kod odraslih ljudi, pogoršavaju stanje s aknama pa je potrebno izbjegavati namirnice koje pogoršavaju simptome. Neki liječnici predlažu konzumiranje hrane s niskim glikemijskim indeksom koji pomaže držati razinu šećera u krvi pod kontrolom. 

Dodaci prehrani

CINK (30 mg dva puta dnevno kroz mjesec dana, zatim 30 mg dnevno). Nekoliko je istraživanja pokazalo da cink može smanjiti učestalost pojavljivanja akni, ali neke studije preporučuju visoke doze od 60-90 mg dnevno pa je za uzimanje takvih doza nužno posavjetovati se sa svojim liječnikom jer visoke doze cinka mogu uzrokovati anemiju, povraćanje i supresiju imunološkog sustava. Cink je kontraindiciran kod davanja antibiotika tetraciklina koji se često propisuje za akne. Iz tih razloga, razgovarajte sa svojim liječnikom prije uzimanja cinka. U slučaju uzimanja cinka – bilo bi dobro uzimati i 1-2 mg bakra kako bi se izbjegao deficit tog minerala.

NIACINAMID, vitamin B3 (u obliku 4 % gela) – studija je otkrila da primjena 4% niacinamida u obliku gela znatno poboljšava simptome akni

PANTOTENSKA KISELINA, vitamin B5 – dermalno korištenje vitamina B5 pokazalo je poboljšanje kod blažih i srednje teških slučajeva akni

VITAMIN A – sam vitamin A ima mnogo manje nuspojava od retinoida koji se koriste u liječenju akni (Roaccutan). Provedeno je nekoliko studija o djelovanju vitamina A na akne, međutim, prevelike količine tog vitamina mogu biti toksične pa je uputno porazgovarati s liječnikom o pravoj dozi. Ne uzimajte vitamin A ako ste trudni ili imate neku jetrenu bolest.