Pretraži Zdravlje AZ:


Alkoholizam - prehrana po tegobama

Prehrana

Pothranjenost je čest problem za osobe s cirozom jetre. Jedna od važnih funkcija jetre je pretvorba hrane u energiju i oslobađanje tijela od toksina pa je, iz tih razloga, zdrava prehrana, vrlo važna u liječenju ove bolesti. Trebali biste jesti uravnoteženu hranu, s dosta voća, povrća i cjelovitih žitarica. Vaš liječnik će vam vjerojatno preporučiti ispravne omjere proteina u prehrani kao i smanjen unos soli kako ne biste zadržavali tekućinu. Važno je izbjegavati konzerviranu i procesiranu hranu i jesti svježe, sezonske namirnice kako se vaša jetra ne bi dodatno opterećivala.

Dodaci prehrani

S-ADENOZILMETIONIN (SAMe), (1200 mg dnevno) – visoke doze SAM-a mogu poboljšati stanje kod osoba s alkoholnom jetrenom cirozom. Dvostruka slijepa studija dokazala je da 1200 mg SAM-a dnevno kroz dvije godine znatno smanjuje smrtnost od ciroze jetre i potrebu za transplantacijom kod alkholočara oboljelih od ciroze.

ACETIL-L-KARNITIN (2 g dva puta dnevno kroz tri mjeseca) – dvostruka slijepa studija sugerira da suplementacija acetil-L-karnitinom obnavlja mentalne i neurološke funkcije kod osoba s cirozom jetre.

L-ORNITIN-L-ASPARTAT (18 g dnevno) – dokazano popravlja jetrenu i mentalnu funkciju kod oboljelih od ciroze.

CINK – dokazano je da visoke doze cinka, pod liječničkim nadzorom, daju dobre rezultate u liječenju ciroze te da poboljšavaju kompromitiran okus u ustima, čest za oboljele od ciroze

ANTIOKSIDANSI – postoje dokazi da antioksidansi, kao što su vitamin E i selen, mogu pomoći u liječenju primarne ciroze jetre. U studiji su korišteni vitamin A, C, E, selen i koenzim Q10.