Pretraži Zdravlje AZ:


Alzheimerova bolest - prehrana po tegobama

drugi nazivi: demencija

Prehrana

Osobama s Alzheimerovom bolesti trebao bi netko pomoći oko njihove prehrane.  Naime, kod težih slučajeva, neke od tih osoba često zaboravljaju jesti i piti što može dovesti i do pothranjenosti i dehidracije. U prehranu valja uključiti hranu bogatu antioksidansima (borovnice, trešnje, rajčice, tikvice, paprike).

Dobro je jesti hranu bogatu B vitaminima i kalcijem kao što su bademi, grah, cjelovite žitarice, tamno lisnato povrće (špinat i kelj). U prehranu je dobro uključiti i hranu bogatu vlaknima i izbjegavati rafinirane namirnice kao što su bijeli kruh, tjestenine i bijeli šećer. Crveno i masno meso je potrebno zamijeniti nemasnim mesom, ribom i sojom kao nadomjestkom proteina. U prehrani konzumirajte hladnoprešana i nerafinirana biljna ulja te smanjite unos trans-masnih kiselina koje se unose margarinom, ali su i sastavni dio procesirane hrane (kolačići, keksi itd.). Izbjegavajte alkohol, margarin i duhan.

Popijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno i vježbajte barem 30 minuta dnevno, pet dana u tjednu.

Dodaci prehrani

ACETIL-KARNITIN (1 g tri puta dnevno) – kratkoročne studije pokazale s da suplementacija acetil L- karnitinom poboljšava memoriju i smanjuje simptome Alzheimerove bolesti te usporava progresiju bolesti.

VITAMIN B1 (3 g dnevno).

VITAMIN E (2000 IU dnevno).

KOENZIM Q10, ŽELJEZO i VITAMIN B6 – preliminarna studija kod dvoje ljudi s Alzheimerovom bolesti pokazala je da dnevni unos koenzima Q10 (60 mg), željezo citrata (150 mg) i vitamina B6 uvelike poboljšava mentalni status.

FOLNA KISELINA – neka istraživanja povezuju deficit folne kiseline i Alzheimerove bolesti

RIBLJE ULJE – primijećeno  je lagano poboljšanje kod osoba koje su trošile riblje ulje

LECITIN – smatra se da bi i lecitin mogao pomoći poboljšanju simptoma

NADH (10 mg dnevno) – mala preliminarna studija pokazala je poboljšanje mentalnih sposobnosti pri oralnom uzimanju NADH.

VITAMIN B12 – neki stručnjaci povezuju deficit vitamina B12 s pojavom Alzheimerove bolesti.