Pretraži Zdravlje AZ:


Anksioznost - prehrana po tegobama

drugi nazivi: tjeskoba, nemir, panika, PTSP

Prehrana

Iako se smatra da ne postoji tipična hrana koja će ukloniti anksioznost, zdrava prehrana će zasigurno pomoći da zadržite svoje tijelo snažnim i uravnoteženim. Izbjegavajte kofein jer može povećati osjećaj nemira. Također je preporučljivo izbjegavati alkohol i nikotin. Jedite svježe povrće, cjelovite žitarice i voće. Dobro je u prehranu uključiti hranu s niskim glikemijskim indeksom te unositi manje količine mesa i hladnoprešana i nerafinirana ulja. Izbjegavajte zasićene masnoće.

Dodaci prehrani

INOZITOL (4-6 g tri puta dnevno) – primijećeno je da inozitol pomaže kod učestalih napada panike.

RIBLJE ULJE (3 g dnevno) – u dvostruko slijepoj studiji pokazalo se puno efikasnijim u odnosu na placebo kod anksioznih ovisnika.

L-TRIPTOFAN – prekursor serotonina  mogao bi se pokazati djelotvornim kod socijalne anksioznosti i neuroza.

MULTIVITAMINI – dvostruka slijepa studija pokazala je smanjenje stresa i osjećaja anksioznosti kod ispitanika koji su dobivali multivitaminske nadomjestke

MAGNEZIJ – prijavljeni su neki slučajevi opuštanja kod suplementacije magnezijem. Također se preporučuje kupanje u kadi s magnezijevim sulfatom (Epsom sol).

VITAMIN B3 – niacinamid, pokazao je djelovanje slično sintetskim anksioliticima. Jedna studija je pokazala da je B3 pomogao osobama koje su prestajale s korištenjem benzodiazepine.

KOMPLEKS VITAMINA B – dvostruko slijepa studija pokazala je da suplementacija kompleksom vitamina B može pomoći kod osjećaja anksioznosti, stresa i umora.