Pretraži Zdravlje AZ:


Artroza - prehrana po tegobama

drugi nazivi: OSTEOARTRITIS

Prehrana

Dobro balansirana i zdrava prehrana može smanjiti upalu u tijelu te pomoći u smanjenju tjelesne težine i zadržavanju idealne težine.

Konzumirajte više hrane koja smanjuje upalni proces uključujući češnjak, luk, sjeme gorušice, hren, peršin, celer, limun i hranu bogatu esencijalnim masnim kiselinama.

Eliminirajte potencijalne alergene iz hrane, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, soju, konzervanse i aditive hrani. Liječnici bi vam mogli preporučiti testiranje intolerancije na hranu. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – od voća crne bobice, trešnje i rajčice, a od povrća kelj, špinat i paprike. Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, šećer i tjestenine.  Konzumirajte manje crvenog mesa, a više ribe i laganog bijelog pilećeg i purećeg mesa. Smanjite ili eliminirajte unos transmasnih kiselina koje se mogu pronaći u margarinu, slastičarskim i pekarskim proizvodima te procesiranoj hrani. Upotrebljavajte hladnoprešana i nerafinirana ulja u prehrani kao što je maslinovo ulje.

Izbjegavajte alkohol, duhan, kofein i hranu bogatu šećerom, soli i zasićenim masnoćama. Izbjegavajte aditive u prehrani (mononatrij glutamat). Pijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno. Vježbajte pet puta dnevno po trideset minuta.

Dodaci prehrani

GLUKOZAMIN (1500 mg dnevno) i HONDRIOTIN (800-1200 mg dnevno) – glukozamin sulfat je esencijalan za zdravlje i obnavljanje hrskavičnog tkiva. Mnoga su istraživanja dokazala djelovanje na smanjenje simptoma osteoartritisa. Njegovo je korištenje sigurno. Hondriotin sulfat smanjuje bol, povećava pokretljivost zglobova i pospješuje zdravlje i obnavljanje hrskavičnog tkiva. Obično se ta dva preparata koriste zajedno. Najveći broj studija pokazuje da se i glukozamin i hondriotin moraju uzimati barem tijekom 2-4 mjeseca prije no što pokažu svoju punu efektivnost i mogu se uzimati zajedno s nesteroidnim protuupalnim lijekovima (ibuprofen, voltaren).

OMEGA-3 MASNE KISELINE iz ribljeg ili lanenog ulja (1-2 kapsule ili 1-2 jušne žlice dnevno) – pomažu smanjiti upalu i poboljšati imunitet te djeluju na ukupno zdravlje metabolizma. Ako uzimate omega-3 masne kiseline uz terapiju antikoagulansima, korisno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

S-ADENOZILMETIONIN (SAMe), (1200 mg) – SAMe ima protuupalno i analgetsko djelovanje te potiče zacjeljenje i obnavljanje tkiva i uklanja simptome osteoartritisa.

BROMELIN – proteolitički enzim, podrijetlom iz ananasa koji smanjuje upalu. Bromelin može povećati rizik od krvarenja tako da ga osobe na terapiji antikoagulansima moraju izbjegavati.

MSM (2.25-6.0 g dnevno) – u kontroliranoj studiji, dodavanje metil-sulfonilmetana znatno je smanjilo bol i poboljšalo opće stanje pacijenata s osteoartitisom u koljenu.