Pretraži Zdravlje AZ:


Benigna hiperplazija prostate - prehrana po tegobama

Prehrana

Prehrana bogata antioksidansima koji se nalaze u voću i povrću pomaže zaštititi od štete koju izazivaju slobodni radikali. U prehrani pokušajte eliminirati moguće alergene u hrani kao što su mliječni proizvodi (mlijeko, sir, sladoled), pšenica (gluten), soja, kukuruz, konzervansi i ostali aditivi u prehrani. Liječnik će vjerojatno preporučiti testiranje na alergije na hranu.

Kod benigne hiperplazije prostate u prehranu je dobro uvesti bučine koštice i bučino ulje. 160  mg ulja tri puta dnevno – bučino ulje koje je u studiji uzimano u kombinaciji s ekstraktom sabal palme, znatno je smanjilo simptome benigne hiperplazije prostate. Znanstvenici smatraju da cink, masne kiseline ili biljni steroli koji se nalaze u bučinom ulju djeluju olakšavajuće na simptome benigne hiperplazije prostate.

Dodaci prehrani

BETA-SITOSTEROL (60-130 mg dnevno) – Beta-sitosterol je spoj sličan kolesterolu koji je pronađen u biljkama, Utvrđeno je da znatno poboljšava urinarni protok i smanjuje količinu urina zaostalu u mjehuru.

Beta- sitosterol se također koristi  i kod povišenog kolesterola što je značajno za muškarce koji uz benignu hiperplaziju prostate imaju i povišen kolesterol. Beta sitosterol se u visokim koncentracijama nalazi u sjemenkama bundeve koje se također preporučuju kod benigne hiperplazije prostate.

POLEN (126 mg dnevno) – u dvostruko slijepoj studiji dokazano je da uzimanje polena smanjuje simptome otežanog mokrenja kod benigne hiperplazije prostate.

EKSTRAKT SABAL PALME, Serenoa repens (320 mg dnevno ekstrakta sabal palme standardiziranog na 80-95% masnih kiselina) – lipofilni ekstrakt ploda sabal palme postao je jedan od glavnih prirodnih pristupa liječenju benigne hiperplazije prostate. Ako se ekstrakt uzima redovito pokazuje smanjenje simptoma. Izgleda da ekstrakt inhibira 5-alfa-reduktazu, enzim koji konvertira testosteron u njegovu aktivnu formu – dihidrotestosteron.

AMINOKISELINE – u provedenoj studiji sa aminokiselinama glicinom, alaninom i glutaminskom kiselinom u dozi od 760 mg dnevno kroz tri tjedna, a potom 380 mg dnevno kroz tri mjeseca 50% muškaraca prijavilo je značajno poboljšanje simptoma.

BUČINO ULJE (160 mg ulja tri puta dnevno) – bučino ulje koje je u studiji uzimano u kombinaciji s ekstraktom sabal palme, znatno je smanjilo simptome benigne hiperplazije prostate. Znanstvenici smatraju da cink, masne kiseline ili biljni steroli koji se nalaze u bučinom ulju djeluju olakšavajuće na simptome benigne hiperplazije prostate.

LANENO ULJE – primijećeno je olakšavanje simptoma uzimanjem lanenog ulja.

CINK – dokazano je da cink smanjuje veličinu prostate u nekoliko studija. Ako uzimate 30 mg cinka dnevno ili više doze od toga, preporučljivo je dodati 2-3 mg bakra kako bi se spriječio deficit bakra.