Pretraži Zdravlje AZ:


Bolovi u kralježnici - prehrana po tegobama

drugi nazivi: križobolja, lumbago

Prehrana

Ne postoji neka posebna prehrana koja će otkloniti bolove u leđima, ali vam uravnotežena prehrana može pomoći da održite svoje tijelo u dobroj formi jedući zdravu hranu koja sadrži puno voća, povrća i cjelovitih žitarica. Odaberite namirnice koje imaju niske udjele zasićenih masnoća i šećera.

Namirnice bogate antioksidansima kao što su zeleno lisnato povrće i crno bobičasto voće, također mogu pomoći u borbi protiv upala. Izbjegavajte kofein i druge stimulanse, kao što su alkohol i duhan. Vježbajte umjereno po 30 minuta, 5 dana u tjednu.

Dodaci prehrani

OMEGA-3 MASNE KISELINE koje se nalaze u lanenom i ribljem ulju pridonose smanjenju upale.

GLUKOZAMIN i KONDRIOTIN (500-1500 mg dnevno) – neke su studije pokazale da uzimanje glukozamina i kondriotina smanjuje bol kod artritisa. Nije provedena posebna studija za bolove u kralježnici.

METILSULFONILMETAN (MSM),
(3000 mg dnevno) – kako bi se spriječilo propadanje vezivnog tkiva. U nekim studijama MSM je povoljno djelovao na bol od artritisa.

BROMELIN (250 mg dva puta dnevno) – ovaj enzim podrijetlom iz ananasa, Ananas comosus, smanjuje upalu te se upotrebljava kod artritisa. Proteolitički enzimi iz ananasa smanjuju upalu, oticanje i potiču zarastanje i brže iscjeljivanje kod ljudi koji ih uzimaju.

Bromelin se treba uzimati s oprezom kod terapije antikoagulansima, kao i kod peptičkog ulkusa.  Kombinacija bromelina s kurkumom se pokazala vrlo uspješnom.