Pretraži Zdravlje AZ:


Cistitis - prehrana po tegobama

drugi nazivi: uretritis

Prehrana

Uzimajte dosta tekućine, biljnih čajeva i filtrirane vode. Izbjegavajte zaslađene voćne sokove i ostale slatke napitke. Nezaslađeni sokovi brusnice i borovnice posebno se preporučuju kod cistitisa i uretritisa. Pokušajte izbjeći određene alergene iz hrane, kao što su mliječni proizvodi, pšenica, kukuruz, konzervansi i drugi aditivi. U slučaju sumnje na alergiju, liječnik će preporučiti testiranje na alergije i intolerancije na hranu. Jedite voće puno antioksidansa kao što su borovnice, višnje, rajčice, a od povrća tikvice i paprike.

Konzumirajte hranu bogatu vlaknima. Izbjegavajte rafinirano bijelo brašno, tjesteninu i šećer. Jedite manje crvenog mesa, a više nemasnog bijelog mesa, piletine i puretine, plavu ribu, soju i grah kao izvor proteina. Upotrebljavajte hladnoprešano i nerafinirano biljno ulje. Smanjite ili eliminirajte trans-masne kiseline pronađene u margarinu i pekarskim te slastičarskim proizvodima. Eliminirajte kofein, alkohol, rafiniranu hranu i povećane količine bijelog šećera. Popijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno. Bavite se tjelovježbom pet dana u tjednu po 30 minuta dnevno.

Dodaci prehrani

BROMELIN (400 mg dnevno) – bromelin je proteolitički enzim koji se dobiva iz ananasa, Ananas comosus. Proteolitički enzimi (bromelin, tripsin) mogu poboljšati djelovanje antibiotika kod cistitisa i uretritisa tako da se preporučuje njihova istodobna upotreba.

VITAMIN C (1000-2000 mg dnevno) – mnogi liječnici preporučuju vrlo visoke doze vitamina C kod cistitisa i uretritisa zbog inhibicije rasta E. Coli.

MULTIVITAMINSKE I MINERALNE FORMULE, koje sadrže vitamine A, C, E i vitamine B kompleksa kao i minerale u tragovima kao što su magnezij, kalcij i selen preporučuju se kod kroničnog cistitisa.

OMEGA-3 MASNE KISELINE koje se mogu pronaći u ribljem i lanenom ulju, (1-2 kapsule ili 1 žlica 1-2 puta dnevno) – djeluju protuupalno i poboljšavaju opće zdravstveno stanje.

PROBIOTICI – osim što dobro djeluju na crijevnu floru kao i na cjelokupno zdravstveno stanje, postoje snažni dokazi o povoljnom djelovanju probiotika na urološke infekcije.

EKSTRAKT SJEMENKI GREJPA (Citrus paradisi), (100 mg u obliku kapsule ili 5-10 kapi tri puta dnevno) – za antibakterijsku, antiviralnu i antifungalnu zaštitu.